Soha többé nem kell élességet állítanod!

Tegye fel a kezét az, aki még nem járt úgy, hogy egy fotózásból lemoshatatlan vigyorral a száján tért haza, hogy majd otthon a monitor előtt vegye észre, az összes olyan kép, ami egy soha többé vissza nem térő alkalmat örökített volna meg, életlen, defókuszált lett. Ilyenkor lehet szépen csendben sírni, őszülni és öregedni pár évet egy másodperc alatt, vagy ráfogni a képekre, hogy azok direkt, művészi szándékkal lettek olyanok, amilyenek.

A Lytro, egy kaliforniai kis cég, most pont ezt a hibalehetőséget szándékszik kizárni a fotós életéből. Elképzeléseik szerint kamerájukkal a teljes látómezőt rögzítik egyetlen képen, majd azt számítógépes utófeldolgozással ott élesítik, ahol épp szükséges. Kellő számítási teljesítmény mellett ez a művelet már fényképezőn belül is megoldható lesz (ennek másik nyilvánvaló előfeltétele a nagyméretű, érintésérzékeny TFT használata, ami nem minden fotósnak van ínyére már most). „A számítógépes képalkotás a jövő” – meglátjuk.

Annak ellenére, hogy még eléggé csupasz a Lytro honlapja, érdemes ellátogatni hozzájuk és kicsit játszadozni a „photographs” menüpont alatt található képekkel. Erre tessék.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...