A 437 milliós fénykép

Ki ne hallott volna már Billy the Kidről (Billy a kölyök)? Úgy hírlik, a srácról készült egy fotó (és csakis ez az egyetlenegy), amely most egy árverésen talált magának új gazdát. A fényképet 1879 és 1880 környékén készítette egy ismeretlen fotós a legendás törvényen kívüliről, aki vélhetően 1851 novemberében született, s 1881. július 14-én halt meg. A legenda szerint nagyszerűen bánt lőfegyverekkel, és fiatal kora ellenére vagy 21 embert megölt (a történészek szerint ez a szám erősen eltúlzott, a valóság valahol négy és kilenc között lehet).

A tulajdonképpen ismeretlen srác akkor vált legendává, amikor pár hónappal halála előtt a mexikói kormányzó vérdíjat tűzött ki fejére és több újság elkezdett történeteket közölni hőstetteiről (mint notórius törvényen kívüli imádott népi hőssé vált). Halála után több biográfia jelent meg róla, melyek mind különböző módon írták meg történetét. (Forrás: Wikipedia)

Nos, visszatérve a fotóhoz: 2,3 millió dolláros vételárával jelenleg a világ negyedik legdrágább fényképe, s vásárlója Bill Koch milliárdos üzletember, aki az árverésen négy másik gyűjtőtársát licitálta túl (állítólag két percen belül már egymillió dollárnál tartottak a licitben). Korábban a kép értékét 300 000 és 400 000 dollár közé saccolták, ami szintén nem kis pénz, főleg, ha magyar pénztárcához mérjük. Addendum: Billy egy barátjának, Dan Dendricknek adta a képet. Dendrick családjának a tulajdonában volt a fénykép egészen mostanáig. (Kép forrása: petapixel.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...