Hogyan mentsük meg elázott, elkoszolódott, összeragadt papír fotóinkat?

Ha beütött a krach, eláztak, összekoszolódtak, összeragadtak papír fotóink, még nincs veszve minden! A FujiFilm oldalán olvasható az angol eredetije alábbi fordításomnak; hátha tudok segíteni valakin, akinek pont „elúsztak” legszebb emlékei:

Vízkár (sárlé) érte fotók mentése

1) Ha az előzőleg elázott fénykép már megszáradt, vagy nagyjából száraz, akkor próbáld meg nagyon óvatosan egy puha kefével eltávolítani felületéről a koszt. Ha nincs ilyen keféd, vagy a kép még vizes, átázott, akkor lásd következő pontot (vegyél fel orvosi, vagy élelmiszer kezeléséhez ajánlott gumikesztyűt a művelet elvégzéséhez):

2) Áztasd be szobahőmérsékletű (20-30°C) vízbe a fotót, s ujjaiddal nagyon óvatosan lazítsd fel a szennyeződést a képen. Ne erőltess semmit, nehogy összekarcolódjon a fotó felülete!

3) Vedd ki a képet az előző tartályból és tedd át egy olyanba, melyben tiszta, szintén szobahőmérsékletű vizet tettél előzőleg. Öblítsd át a fotót.

4) A víz alatt tartva, kezdd el egy puha kefével, vagy az ujjaddal a finomabb szennyeződés eltávolítását. Haladj a fotó sarkaitól e kép közepe felé.

5) Ha a fotó egy részén, ne adj’ Isten egész felületén vöröses, sárgás, vagy fehér elszíneződés jelentkezik, az azt jelenti, hogy a kép súlyosan károsodott. Ez esetben ne próbáld tovább tisztítani. Ha a papírkép felülete tönkre ment, akkor még kesztyűn keresztül is csúszósnak érződik. Vedd ki a vízből és tedd ki száradni árnyékos helyre. Nem szabad hajszárítót vagy egyéb hőforrást használni!

6) Ha befejezted a tisztítást, öblítsd át a képet hideg, tiszta vízzel, majd szárítsd meg az előző pontban leírtaknak megfelelően. Ügyelj arra, hogy ne kerüljön por a kép felületére száradás közben.

Összeragadt képek szétválasztása

1) Először távolíts el minden szennyeződést az előző szekcióban leírtak alapján. Ezeknél a lépéseknél is hordj orvosi kesztyűt.

2) Áztasd be a megtisztított képeket 20-30°C-os, tiszta vízbe.

3) Óvatosan, ügyelve arra, hogy ne sértsd meg a felületeket, víz alatt válaszd szét az összeragadt fotókat rétegről rétegre.

4) Eközben fontos, hogy a tiszta víz befolyjon a papírrétegek közé és a lehető leglassabban, ráérősen hajtsd végre a szétválasztást. Ami nem akar elsőre szétválni, azt ne erőltesd, hagyd ezeket az összeragadt képeket kicsit tovább ázni, majd próbáld újra. Akár egy órát is eltarthat, mire a nagyon összenőtt rétegek szétválnak!

5) Ha sikerült szétválasztani az összemelegedett fényképeket, öblítsd át mindet hideg, tiszta vízzel, majd hagyd megszáradni őket a már említett módon.

További eljárásokért kattints ide, hogy a FujiFilm megfelelő oldalára kerülj. Ott még videót is láthatsz a leírt műveletekről. Sok sikert!

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.