4,5 millió képet ment másodpercenként egy újfajta mikroszkóp-kamera

Ezt a kamerát még Werner Mehl is megirigyelné, pedig az ő oldalán is található olyan felvevőkészülék, amely akár 1 millió képkocka rögzítésére képes másodpercenként (Shimadzu HPV-1). Ezt az újdonságot azonban nem ballisztikai felvételek készítésére építik, hanem az Európai XFEL (X-ray Free-Electron Laser) szolgálatába állítják, ahol egy elektronmikroszkópra szerelve fog majd 2015-től vélhetően lélegzetelállító felvételeket készíteni vírusokról és sejtekről.

A megfelelő(en gyors) megvilágításról majd egy olyan vaku fog gondoskodni, amely a szokványosnál milliárdszor fényesebb röntgensugarakkal bombázza a vizsgált területet. Egy-egy villanás csupán 2 femto másodpercig (2×10^-15-en másodperc) fog majd tartani. [A könnyebb elképzelhetőség végett egy hasonlat: egy femto másodperc (1 fs) úgy viszonyul a másodperchez, mint egy másodperc 31,7 millió évhez.] A berendezés célja a minél részletesebb, térbeli felvételek készítése molekulákról, hogy segítségével könnyebben megértsük a vírusok és a sejtek viselkedését. A kamera prototípusa 3 millió angol fontba került, tehát nem az átlag halandó pénztárcájához van szabva.

Ezen a linken Werner Mehl látványos videofelvételeit tekinthetitek meg, melyek bár nem 4,5 millió fps sebességgel készültek, de így is elég látványosak.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.