Nyárvégi bejelentésekre készülnek a gyártók

Lassan vége a vihar előtti csendnek, végre lesz megint miről írnom, mert már kezdem unni a nyári „vakációt” (értsd: uborkaszezont). A fényképezőgép-gyártók készülnek augusztus végére, szeptember elejére, hiszen szinte mindenkinek lesz miről lerántania a leplet. Nem is olyan rég írtam arról, hogy Thom Hogan hogyan olvassa a Nikon tenyerét (aug. végén jönnek szerinte a D700 és a D3s utódok, a Nikon MILC viszont csak jövőre), de szó esett a Sony új rögzített tükrös gépéről, az SLT-A77-ről, valamint az új csúcs NEX-ről (lásd lenti fotó, forrása: sonyalpharumors).

A Nikon és a Sony augusztus 24-re tervez bejelentéseket, s közben kiderült, hogy a Sony új gépei Japánban már szeptember közepétől kaphatóak is lesznek. A Canon is készül, ám hiába várjuk a „nagy durranásokat”, igen nagy valószínűséggel csak új kompaktok érkeznek a nyár végére. Felröppent a hír, hogy a nemrég bejelentett új PEN sorozat után végre egy újabb tükrös 4/3-os géppel is előáll az Olympus. A pletykák az E-30 utód E-50 gépet említik, de semmi konkrétum nincs még róla. Mivel az E-5-ben és az E-P3-ban is 12 MP-es érzékelő csücsül, ezért valószínű, hogy az E-50-ben is az E-P3 rotring-hegyűre hegyezett érzékelője jutna munkához. Ráadásul ez a gép csak pár hónap múlva jönne, tehát inkább a téli szezonra realizálódna.

A Leica már maga is említette, hogy beszáll a tükörnélküli gépek piacára, ám ők csak jövő januárra mondtak bíztatót. Idén nem valószínű, hogy az M9-P után még valami újdonságot bedobnának a tűzbe. A Pentax már bejelentette az új, kompaktokból ismert méretű (1/2,3”) szenzoros MILC gépét, a „Q”-t, de korábbi pletykák említettek még egy rejtelmes APS-C szenzoros gépet is idén őszre. Ki tudja?.. A Ricoh pont a napokban adta hírül, hogy nemsokára a boltok polcain is megtalálható lesz Leica-M bajonettes A12 nevű moduljuk, amely a GXR rendszert gazdagítja. Tőlük sem hiszem, hogy valami merően újra számíthatnánk.

Majdnem végül, de nem utolsó előttiként a sorban, a Panasonic még a nagy reménye az iskolakezdés időszakának. Az okosok ugyanis tudni vélik, hogy nem csak egy, hanem legalább két új m4/3 vázra is számíthatunk a japán gyártótól. Az egyik a GF1 méltó követője lesz, amely végre elhagyja a „Hello Kitty” téridőt és a „profiknak”, illetve az igényes amatőröknek igyekszik elnyerni a kegyeit. A másik oldalon pedig egy még kisebb, még kezelhetetlenebb vázat mutatnának be, amit tovább inkább nem is kommentálnék.

Röpke írásom utolsó említettje a Samsung. Már rég nem titok, hogy az NX11 utód NX20 mellett az NX100 leváltására is érkezik egy gép, amely vélhetően az NX200 nevet viseli majd. A legfrissebb mondák szerint pedig azért nem jelentették be már júliusban ezt a masinát, mert a tervezett 18 helyett 20 MP-es szenzor lesz benne. Wow.

Az említett gépek mellett igen nagy valószínűséggel (összességében) legalább tucatnyi új objektív is érkezik majd; ez főleg a Sony NEX sorozatának tenne jót, mert hiába egy jó váz, egy jó szenzor, egy jó képalkotó algoritmus, ha épp csak a nagymami uborkásüvegjét tehetjük rá.

Nos, én már várom a nyárvégét, bár egyelőre olyan fényképezőgép-rendszer nem létezik, ami minden igényt kielégítene, így most is sokan fognak majd picsogni.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.