A színek és ahogyan látjuk őket

A zöld az zöld, a kék az kék, a vörös az vörös. Valóban? Tényleg minden emberfia ugyanúgy „látja” a színeket? Nos, a szín nem más, mint ahogyan agyunk reagál a fény különböző hullámhosszaira. A látható fény spektrumán kívül eső fénysugarakat pedig nem látjuk, színtelenek számunkra, mert szemünkkel nem vagyunk képesek érzékelni azokat. Mivel a színeket agyunk hozza létre, mi van akkor, ha te másképp látod a zöldet, mint mondjuk én? A BBC ezért egy program keretein belül („Do You See What I See?” – Azt látod, amit én?) megvizsgálta a kérdést, amelyre meglepő válaszokat kaptak.

Nézd meg alábbi képen a körbe helyezett színes négyzeteket. Mindkét körön belül egyetlen egy négyzetnek eltér a többitől a színe. Meg tudod mondani, hogy melyik halmazban melyik a kakukktojás?

Az angolban és persze más nyelvekben egyaránt eltérő szavaink vannak a zöldre és a kékre, ezért a legtöbb embernek egyáltalán nem esik nehezére a jobboldali körben megtalálni az eltérő színű négyzetet. És mi van a baloldali halmazzal? Megtaláltad, melyiknek tér el a többitől az árnyalata? Nem, nem a monitoroddal van baj, s nem is csaptalak be a képpel: valóban van ott is egy oda nem illő négyszög.

A program keretein belül a kutatók megvizsgáltak egy Észak-Namíbiai törzset is, akik teljesen másképpen csoportozzák a színeket és teljesen más módon is nevezik azokat. Náluk pont az ellenkezője volt tapasztalható: míg szinte azonnal meglátták a baloldalt a kakukktojást, addig a számunkra egyértelműen eltérő kék négyszöget nehezen, vagy nem ismerték fel az ábra jobboldalán.

De mást is felfedeztek a program szervezői: az, hogy milyennek, s hogyan látjuk a színeket, több más tényezőtől is függ, mint például emlékek, hangulatok és érzelmek. Így tehát lehet, hogy egy fénykép nézegetése közben mindannyian a fénynek ugyanazt a spektrumát látjuk, de másképp, másnak érzékeljük azokat. Íme a kisfilm a kutatás egy részéről: (forrás: petapixel)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.