Hogyan készült az első fénykép a Földről?

Majdnem napra pontosan, 45 évvel ezelőtt, 1966. augusztus 23.-án készült az első fotó Földünkről, amit a Lunar Orbiter készített. Ez lett az első olyan kép, amin teljes bolygónk látható volt. Ismerve a hatvanas évek technológiai szintjét, ez egy óriási teljesítmény volt, hiszen a digitális fényképezés akkoriban még sehol sem tartott. Tulajdonképpen azt kellett a mérnököknek megoldania, hogy felküldjenek Hold körüli pályára egy filmes kamerát, ami elkészíti a fotót, azt előhívja, beszkenneli, majd visszaküldi rádióhullámon a Földre. Alábbi videó, amely 2007-ben készült, részletesen számol be az eseményről és a technikai megoldásokról.

A szondák elsődleges feladata az volt, hogy a Hold felszínét fotózzák, majd mint egy Polaroidot, elő is hívják az anyagot. Az elkészült képeket egy elektronsugár tapogatta le (beolvasás), hogy végül a szonda a fotókat jel formájában lesugározhassa a Földre. Ennek a felderítő, fotós folyamatnak rendkívül fontos szerepe volt azt ezt követő legénységes Holdutazások előkészítésénél. Maga a kamera és az előhívó egység a szonda egy teljes harmadát elfoglalta; a maradék helyen a navigációs rendszer és a meghajtás osztozott. A kamerát két objektívvel szerelték fel, így minden expozíció nagylátószögön és telén is elkészült egyszerre.

70 mm-es filmet fűztek a fényképezőbe, amit az automatika exponálás után elő is hívott a Polaroidhoz hasonló módon. További nehézséget okozott tervezéskor, hogy a teljes rendszernek működőképesnek kellett lennie szabadeséskor, óriási hőmérsékletingadozások közepette, de el kellett viselnie a kozmikus sugárzást és a gravitáció állandó változásait. Akárhogyan is, a NASA mérnökei nagyszerűen teljesítettek; az egyik küldetés során arra utasították az egyik ilyen szondát, hogy az visszaforduljon bolygónk irányába, hogy elkészíthesse  Földünkről az első fényképet.

Bár az eredeti fotó viszonylag gyenge minőségű, de az adathalmaz, amiből létrejött, az pont ellenkezőleg, igen nagy felbontású kép létrehozását tenné lehetővé. Ezért hozták létre a Lunar Orbiter Image Recovery Projectet (Lunar Orbiter kép helyreállítási projekt), aminek keretein belül azon dolgoznak, hogy a bőséges adatfolyamnak megfelelő minőségű fotókat nyerjenek.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.