Építsünk keresőt dSLR gépünk kijelzője köré

Gyakran videózol dSLR fényképeződdel? Nem akarod ehhez használni az optikai keresőt, de napfényben nem látod jól a kijelzőt élőképes módban? Szeretnél egy frankó keresőt, de nincs rá százezer forintod? Van egy jó hírem: az egészet megépítheted magadnak pár forintból. Szükséges kellékek: régi szivacsos egéralátét (illetve hasonló, 2-4 mm vastag, kemény szivacsos anyag), vonalzó, toll, papír, nadrág gumi, szigetelőszalag, tapétavágó kés, szemkagyló (vagy egy régi gépről, vagy fillérekért beszerezhető a használtpiacon) és egy ragasztópisztoly.

Első lépés: mérd le a fényképeződ kijelzőjét. Szükséged lesz a kijelző magasságára és szélességére (nem az átló fog kelleni).

Második lépés: jeleníts meg egy tetszőleges, előzőleg készített képet a géped kijelzőjén, majd tartsd körülbelül arasznyira a szemedhez az LCD-t. Játssz egy kicsit a távolsággal – közelítsd, távolítsd a szemedtől a masinát, majd ha megvan az ideális távolság, mérd le és jegyezd fel. Ökölszabály: általában egy arasznyi, vagy hosszú arasznyi (nyújtott hüvelyk- és kisujj átfogója) az ideális távolság.

Harmadik lépés: mérd le a szemkagylód gép felé eső részének oldalait (jegyezd fel). Vedd elő a papírt és készítsd el rajta a keresőd tervrajzát. A lap aljára húzz egy szakaszt, melynek hossza a kijelződ hosszabbik oldala és a választott anyagod falvastagságának kétszerese. A szakasz közepéből felfelé húzz egy szakaszt, melynek hossza a szemed és a kijelző közti távolság. Ennek a szakasznak a végére rajzolj ismét egy szakaszt, melynek hossza a szemkagylód hosszabbik éle plusz a választott anyag vastagságának kétszerese. Kösd össze a két szakasz végpontjait egymással és már kész is a keresőd nagyobbik oldallemezének sablonja. Ismételd meg ezt a lépést a rövidebb oldalakkal is, majd vágd ki késsel (pengével, ollóval) a sablont.

Negyedik lépés: a sablonokat használva, vágd ki az egérpadból a két-két oldalát a keresődnek. Ezen lapok hosszú éleit vágd végig 45°-ban (lásd videó), majd ragaszd össze a ragasztópisztollyal. Ügyelj arra, hogy a különböző méretű oldalak egymással szemben legyenek.

Ötödik lépés: az összeragasztott (és már száraz) kereső vázát helyezd nagyobbik nyílásával lefelé az egérpad maradványára, majd nyomd rá, hogy nyomot hagyjon a szivacsos anyagon. Vágd ki ollóval a nyomásvonalak mentén az anyagot, így egy szivacskereted lesz, amit ragassz fel a nagyobbik nyitott végére a keresőnek (plusz merevítésként).

Hatodik lépés: most lesz szükség a nadrág gumira. Vágj le olyan hosszúságban gumit, ami a kereső azon nyílását átéri, ami majd az LCD-hez kerül, de ügyelj arra, hogy a gumi hossza mindenképpen legyen arra elég, hogy a lelógó végeit a szigszalaggal hozzá tudd ragasztani a kereső oldalához.

Utolsó lépésben erősítsd fel a szemkagylót a keresőre, majd helyezd fel az egészet a fényképezőgéped LCD-jére. Ha a gépednek nem kihajtható a kijelzője, akkor a gumi legyen olyan hosszú, hogy átérje a gép tüköraknáját (beépített vakuját). A teljes menet könnyebb érthetősége végett íme egy videó, ahol Spencer szépen szemléltetve elkészíti nektek a keresőt:

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.