Canon pletykák és gondolatok

„The Story Begins” felirattal küldte szét a Canon az idén november 3-ra tervezett sajtó-összejöveteléről szóló röplapot, miszerint „Canon is making an historic global announcement” (a Canon egy globális, történelmi bejelentést tesz). Mi lesz vajon ebből? 5D Mark III? 1Ds Mark IV? A bejelentés fő helyszíne Hollywood – ebből már lehet arra következtetni, hogy az új gépnek köze lesz a filmkészítéshez. Eddig ugyan remekelt az 5D Mark II a videózásban, de ne feledjük, hogy a Canon videokamerákat is gyárt, tehát a bejelentés akár egy EF bajonettes videokameráról is szólhat, nem feltétlenül kell egyből dSLR-ben gondolkozni! Ezt csak azért írom, hogy ne legyen nagy a csalódás, ha nem fényképezőgépet mutatnak be.

Nézzük akkor konkrétan, milyen dSLR vázakra várunk jelenleg a Canontól: 1D Mark V, 1Ds Mark IV és 5D Mark III (illetve egy 3D és 6D már régebb óta vágya sokaknak).

1D/1Ds: bár az 1Ds utód már nagyon időszerű, idén már nem valószínű, hogy bejelenti ezeket a gyártó. Ezeket? Igen, nem írtam el, ugyanis nagy valószínűséggel megszűnik majd az APS-H szenzoros 1D sorozat. Az új 1Ds-ben majd menüből lehet választani az egyes szorzókat (lásd Nikon D3-féle FX és DX képméretek). Könnyen lehet azonban, hogy az APS-H méretű érzékelő megmarad és egy kategóriával lejjebb mutatkozik majd be (7D Mark II?).

5D Mark III: szinte 100%, hogy a Canonisták ezt a vázat várják leginkább, hiszen már az előd (azaz a jelenlegi Mark II) FF lapkát, időjárásálló vázat, nagy, világos keresőt és remek videofelvételt nyújt igen kedvező áron. Nem biztos, hogy még idén megkapjuk, bár a november 3.-i bejelentés még bármit is hozhat. Az is lehet, hogy az 5D Mark III csupán apró frissítéseket kap majd, a nagyobb, jelentősebb fejlesztések pedig egy 3D formájában fognak materializálódni – persze, magasabb (ár)kategóriában (3500+ dodó).

6D: FF lapka, 2000+ dolláros árcédula, 21 MP alatti felbontás, magas ISO értékekre kihegyezett működés, 9 AF mező (esetleg az összes kereszttípusú), alapvető mozgóképfelvétellel.

7D Mark II: talán jövő év végére lesz belőle valami, hiszen nem sok olyan részlete van, amin lehetne (azaz a gyártónak megérné) javítani. Talán APS-H szenzort kap?

70D: a 60D még valószínűleg másfél-két évig húzza, szintén nincs semmi konkrétum, amin javítani kellene (igen, az 50D-hez képest visszalépés volt a 60D, hiszen a Canon egyértelműen el szerette volna választani az XX és az X – értsd 60D és 7D – kategóriákat).

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.