Kezdődik a megapixel-őrület?

Pedig már kezdtem azt hinni, hogy vége ennek a lázálomnak és inkább a dinamikatartomány növelésére, vagy egyéb, hasznosabb szolgáltatások fejlesztésére mennek rá a gyártók; de nem, így a legfrissebb pletykák szerint például a Nikon D800-ban egy nem kevesebb, mint 36 MP felbontású képérzékelő lesz majd. A gyártó az új fél-profi, (nagyon) igényes amatőr vázat az elkövetkezendő 60 napon belül már be is jelentheti. S mit lép erre a Canon? (Kép forrása: Nikon)

Lehet, hogy a Canon 5D Mark III egy igazi gépszörny lesz, mondjuk 40 MP-es felbontással? Technikailag nem kizárt, hiszen gondoljunk bele, hogy manapság már a 24 MP-es felbontás sem lehetetlen a kisebb, APS-C méretű érzékelőkön. Pletykalapok azt állítják, hogy a Canon még azért nem jelentette be az 5D Mark II utódot, mert a Nikon D800 ismertetésére vár. Ez akkora csacsiság, hogy szinte fáj. Gondold csak végig: ha a Nikon kiadja új gépét, akkor a Canon mondjuk két hét, egy hónap alatt kitépi az eredetileg tervezett X-Y felbontású képérzékelőt a már N+1 legyártott 5D Mk III-ból és ripsz ropsz belevarázsol a vázakba csak úgy „gyorsba” egy nagyobb felbontásút? Nem kell ahhoz mérnöknek lenni, hogy belássuk, ez lehetetlen lenne. Az 5D Mk II utód nem a Nikon miatt késik, hanem – már ha késik, mert mihez képest? – legfeljebb az idén tavasszal bekövetkezett természeti katasztrófa miatt, ami szinte az egész szigetországot lebénította és gazdaságilag is igen komolyan leamortizálta.

Én eleve már a Nikon D800 vélt 36 MP-ében is kételkedem. Ez a felbontás valószínűleg majd csak a D4x-ben debütál (a Sony új csúcs dSLR váza is valszeg ugyanezt a szenzort kapja majd – lásd dSLR-A900 és Nikon D4x analógia), a D800-D4 kombó sokkal valószínűbb, hogy vagy 16, vagy 24 MP-t kap (ha nagyon kényszerítve lennék a voksra, akkor a 24 MP-re tenném a szavazatom).

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.