Zöld utat kapott a világ legnagyobb kamerája

Múlt héten az Amerikai Energiaügyi Minisztérium zöldet adott annak a projektnek, amelynek keretein belül a világon valaha létezett legnagyobb digitális kamera épülhet. A képalkotó egység, amit a Stanford Linear Accelerator Center központ építi a Large Synoptic Survey Telescope távcsőhöz 170 millió dollárba kerül, körülbelül akkora, mint egy kisebb autó és 3,2 GP (gigapixel) felbontású fényképeket készít a maga 189 CCD-ből álló szenzorjával. (Képek forrása: lsst.org)

A 8,4 méteres primer tükörrel szerelt LSST olyan földi teleszkóp lesz, aminek segítségével eddig soha nem látott felbontású és mélységű 3D-s térképek készülhetnek a világegyetemről. Különösen a kozmológia és az elméleti fizika részére lehet érdekes a projekt, hiszen ezeket a térképeket a rejtélyes sötét anyag felkutatására is fel lehet használni.

Az LSST éjszakánként több mint 800 nagy látómezejű, egyenként 15 másodperces felvételt fog készíteni, melyek mindegyike a Hold felületének 49-szeresét fogja fedni az égboltból. A teljes látható égbolt heti kétszer lesz lencsevégre kapva. A teleszkóp optikájának felbontóképessége olyan jó lesz, hogy akár egy tőlünk 640 kilométerre haladó autó fényszóróinak fényét szétválasztva mutassa.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.