Szösszenetek a FujiFilm LX10-ről, a Kodakról és a Nikon D800-ról

Nos, újabb információk (khm, pletykák) láttak napvilágot, melyek szerint szinte biztos, hogy a FujiFilm cserélhető objektíves tükör nélküli fényképezőgépében, a várhatóan LX10-nek nevezett csodában, APS-C méretű szenzor lesz. A photorumors.com informátora szerint az újdonság nem kap az X100-éhez hasonló hibrid keresőt, hanem csupán optikai áll majd rendelkezésre (tehát nem lesznek az OVF-re vetített adatok, de még reménykedhetünk az OVF-EVF kombinációban). (Fotó forrása: xjrumo.com)

Hmm-faktor: Bár, ha a lentebbi képet saját kézméretünkhöz lekicsinyítjük és megmérjük a szenzort, akkor az simán kiadja az APS-H, de még a full frame lapka méretét is! Próbáld ki te is!

A Kodak lejtmenetét tovább erősíti hét további film megszüntetésével (Tmax 400 120, Tri-x pan 120 400, Elite Chrome 100/36, BW400cn/24 hármas kiszerelésben, Gold 200/24 négyes kiszerelésben, Max 400/12, Max 400/24 négyes kiszerelésben). A nagy múltú vállalat továbbá megpróbálja értékesíteni képmegosztó szolgáltatását, amiért „több száz milliót” vár. Bosszantó, hogy nem inkább a teljesen inkompetens vezetőségtől szabadulnak meg végleg..

A nikonrumors.com pletykalap három lehetséges indokot említett, hogy miért nem lett még bejelentve a Nikon D800. Ezek közül véleményem szerint csak az első lehetne elfogadható, a másik kettő nonszensz (még az amerikai naivitást feltételezve is):

  • A D800 bejelentése csúszik a Thaiföldi áradások miatt. Ennek ellenére bejelenthették volna most a fényképezőt úgy, hogy csak jövő tavasszal szállítanák a boltoknak. A Sony is ezt tette NEX és SLT sorozataival. Igen ám, de ott az a különbség, hogy már korábban bejelentették az újdonságokat, majd csak azután érték a károk az ipartelepet. A különbség nagy, hiszen nem egy már bejelentett termék gyártásának elnapolásáról lenne szó a D800 esetében. Lehet, hogy a Nikon nem akarta sokáig váratni rajongóit, mint tette azt a Canon az 1Dx-szel, ami csak jövő márciusban kerül a boltokba.
  • Második (kevésbé) lehetséges ok, hogy a Nikon meglátta a Canon „csupán” 18 megapixeles vázát és úgy döntött, nem adják ki 36 MP-es gépszörnyüket. Ezt, ugye, nem kell elmagyaráznom, miért nonszensz..
  • Harmadik lehetséges ok (szintén nem nagy valóságtartalommal), hogy a Nikon a konkurencia megtévesztése céljából szivárogtatott korábban hamis műszaki adatokat a D800-ról.
Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.