Ilyen egy 20 x 24-es instant kamera

20 x 24-es formátumú instant filmes fényképezőgépről találtam pár fotót a flickr-en, Mijonju oldalán. Vajon mennyibe kerülhet bele egy kazetta? Milyen optikák vannak hozzá? És hány kiló lehet az egész cumó? Bővebben a képek után..

Nos, a tömege 110 kilogramm körüli, 50 és 150 láb hosszúságú rollfilmet (negatív és pozitívből álló „szendvics”) lehet hozzá venni, optikaként 800 (50 mm ekvivalens kisfilmes értékben nézve), illetve 600 mm-es apokromatikus Fujinont használnak rajta. Miután megtörtént a kioldás, egy motor két görgő közt préseli át a filmszendvicset, hogy az előhívó emulzió szétterüljön. A kijött filmet késsel vágják le a tekercsről. Kb. 90-100 másodperces várakozás után a film pozitívot le kell húzni a negatívról és kész is a fénykép.

A fekete-fehér film ISO értéke 400 és nincs szükség semmiféle bevonatra a kép rögzítéséhez. A színes Polacolor Pro csupán ISO 100-as. Fotózásnál a „lassú” filmek és a szűk rekeszértékek miatt rengeteg fényre van szükség. 2007-ben összesen hat darab 20 x 24-es kamera létezett világszerte. Több információ olvasható róla itt.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.