Megjelent a Nikon új csúcsvakuja, az SB-910

A Tengerentúlon már bejelentették a Nikon SB-910 csúcsvakut, ami az SB-900-ast váltja. Az újonc egy átdolgozott felhasználói felülettel könnyíti meg a fotós munkáját, melynek részeként a „menü” nyomógombbal gyorsan hozzá lehet majd férni az egyedi beállításokhoz. Javítottak a grafikus felhasználói felületen is, ami nem kevésbé gyorsítja a munkafolyamatot. Az SB-910 három megvilágítási mintát kínál: általánost, középre súlyozottat és egyenletest. Ezen túl a vaku képes arra, hogy automatikusan felismerje, milyen színszűrő lett rá felhelyezve. (Fotók: Nikon)

Ami az átfogást illet: FX (full frame) formátumban 17-200 mm, DX (1,5-szörös szorzó) formátumban pedig 12-200 mm a lefedett gyújtótávolsági tartomány. A vaku villanófejének zoom-motorja automatikusan igazodik az éppen kiválasztott képmérethez (FX/DX). Az SB-900-as sokat kritizált túlmelegedése is már a múlté, ugyanis az SB-910-ben optimalizálták az akkukból vagy elemekből nyert energia felhasználását és a termikus védelmet. A régi villanóval szemben az újonc nem kapcsol le egyszerűen, ha túlmelegedést észlel a védőelektronika, hanem megnyújtja az újratöltési időt. A Nikon SB-910 természetesen teljes mértékben kompatibilis a gyártó Creative Lighting System (CLS) rendszerével, így a vezeték nélküli TTL vezérléssel egyaránt.

Az SB-910 549 dollárért máris kapható az Egyesült Államokban, illetve Kanadában. Az Európai bejelentés is hamarosan várható.

Frissítés: Pont ebben a pillanatban kaptam meg a Nikon hazai képviseletétől a hivatalos sajtóanyagot a vakuról, tehát már itthon is hivatalossá vált a bejelentés. Ha jól láttam, árakról nem esik szó benne, de kiindulva a dolláros összegből, nem lesz egy olcsó mutatvány.

Fontosabb műszaki adatok:

  • Dönthetőség: felfelé 90°, lefelé 7°
  • Elforgathatóság: jobbra és balra egyaránt 180°
  • Gyújtótávolsági tartomány: 12-200 mm (DX), 17-200 mm (FX)
  • Kulcsszám: 34 standard, 39 középre súlyozott, 31 egyenletes ISO 100 és FX formátum mellett
  • Maximális kulcsszám: 54,5 (FX formátum, ISO 100, 135 mm)
  • Újratöltési idő: 2,3 mp (LR6 NiMH akkukkal)
  • Szűrők: kemény szűrőkkel kompatibilis
Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.