Hogyan fotózzunk karácsonyi fényeket?

Bár még csak december elseje van, de nagyon hamar eljön a karácsony estje, mikor feldíszítjük a fát és felkapcsoljuk a gyönyörű szép, színes izzósort. A belvárosban pedig már most felkapcsolják a díszkivilágítást. Minden évben újra és újra kihívást jelent a karácsonyi fényeket olyan szépnek megörökíteni, mint azt saját szemünkkel látjuk, s ez bizony nem minden esetben olyan könnyű, mint azt hinnénk. Alábbi tanácsokat a témában legkompetensebb szakik adják, akik a fotózáson belül is a megvilágításra, vakuzásra szakosodtak, a strobist.blogspot.com munkatársai:


Képet készítette: Troy McCullough
 
Elsőként azt a tévhitet kell kiverni fejünkből, hogy csak és kizárólag csúcstechnológiával lehet ezt a témakört körbefotózni. Akár mobillal, akár a legolcsóbb digicammel is érhetünk el szép eredményeket. Az viszont nagyon is számít, sőt, kulcsfontosságú, hogy melyik napszakban indulunk fotózni.
 

Képet készítette: David Hobby
 
A legnagyobb probléma az, ha túl sokáig várunk a fotózással és csak korom sötétben kezdjük el. Ilyenkor ugyanis vagy a fényeket, vagy a környezetet tudjuk megfelelően exponálni, de egyszerre mindkettőt nem. Ha viszont még túl világosban fotózunk, akkor meg a fények nem fognak látszani. A trükk az egészben az, hogy meg kell találni azt az egyensúlyt, mikor még nincs kint túl sötét, de már túl világos sem.
 
Hogyan csináljuk hát?
 
1. Érkezz korán oda a helyszínre, ahol a karácsonyi fényeket akarod fényképezni. A legjobb, ha elkapod a naplementét, akkor még van időd megtervezni a folyamatot is és pont a legszebb fényeket kaphatod el.
 
2. Próbáld meg úgy alakítani a képet, hogy minél több látszódjon az égből a háttérben. Ezt megkönnyítheti, ha lentről felfelé fotózol. Még jobb, ha pont úgy helyezkedik el a téma, hogy a háttérben még épp látható a naplemente utolsó maradványfénye.
 
3. Ha kész a kompozíció, állítsd a fehéregyensúlyt „tungsten”, azaz izzó fényre. Amellett, hogy így szépek lesznek a fények, bónuszként a háttérben látható ég királykék színben fog tündökölni még akkor is, ha kissé felhős az idő.
 
4. Egy világos (vagy tükröződő) előtér, mint például a hótakaró, vagy egy nagyobb tócsa (vagy akár egy autó teteje) külön érdekes részlet lehet és szépen vezeti a szemet a főtéma felé.
 
5. Használj állványt, vagy babzsákot, hogy stabil legyen a fényképezőgép. Negyed és egy teljes másodperc közti záridőkre lesz szükség, fontos, hogy ne mozduljon be a masina közben. Ha telefonnal fotózol, fogd két kézzel és támaszd neki valami stabil környezeti elemnek, például falnak, vagy fémkorlátnak.
 
6. Várd ki az optimális fényt.
 
Körülbelül percenként készíts egy-egy fotót és közben figyeld meg a kijelzőn, hogyan alakulnak a fények a háttérhez képest. Az ideális fényviszonyok (naplemente és teljes sötétség közt) körülbelül tíz percig tartanak, szóval fotózz, amennyit csak tudsz, majd később ráérsz törölni a bemozdult, vagy nem annyira szép képeket. Sok sikert!
 

Képet készítette: Michael DeHaan
Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.