Mi van egy haditudósító fotós táskájában?

Vajon egy átlagfotósnak mi jutna eszébe, mit vigyen magával egy háborús övezetbe a munkájához? Bár csak nagyon kevesen kerülnek abba a „szerencsés” helyzetbe, hogy egy távoli régió harcmezejéről készítsenek fényképeket, mégis érdekes lehet bekukkantani egy ilyen fotoriporter táskájába. Umit Bektas, aki az amerikai katonákat kíséri Afganisztánban, alábbi eszközöket csomagolta:

Bektas így nyilatkozott csomagjáról: „Két fényképezőgépre volt szükségem, de a biztonság kedvéért vittem egy harmadikat is. Mivel nem csak állóképeket akartam készíteni, ezért becsomagoltam a fényképezőgépek mellé egy hangfelvevőt és egy GoPro kamerát is. Nem maradhatott otthon a Bgan szatelites adóvevőm, ami az internetkapcsolatot biztosította, sem a Thuraya telefonom. Mikor a notebookomat betettem a pakkba, azon elmélkedtem, mi van, ha tönkremegy a gépem? Így hát jött velem a kilenc hüvelykes tartalékgép is. Az áramellátásra is gondolnom kellet, tehát az összes berendezés mellé raktam egy-egy tartalék akkut is (a fényképezőgépekhez kettőt csomagoltam). Mivel nem vihettem magammal nagy objektíveket, ezért telekonverterekkel oldottam meg a kérdést. Végül kábelek, memóriakártyák, tisztító eszközök és töltők kerültek még a csomagba. A teljes felszerelés megtöltötte a legnagyobb táskámat.”

Mivel a haditudósító csak akkor vehet részt egy-egy bevetésen, ha maga is visz testpáncélt és sisakot, ezért ezek is bekerültek az egyik hátizsákba. (Forrás: petapixel.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés

.

Ezek is érdekelhetnek...

 • Tekerős áramfejlesztő a laptophoz? Napelemtábla? Esetleg egy pisztoly? Sosem voltam még haditudósító, és ha minden jól megy, nem is leszek, de valami önvédelmi eszköz érdekelne egészen biztosan.
  Ezek a műhold alapú netek mennyibe kerülnek és ki finanszírozza őket? Ha jól sejtem nem havi ötezer az előfizetés. Vagy de, de dollárban.

 • @Öltönyösrabszolga: a napelemes megoldás hiányán én is elcsodálkoztam, mert már több helyen láttam, hogy a nagyobb hátizsák külső oldala gyakorlatilag tele volt szolár panelekkel.

  önvédelemre majd adnak neki bevetésen valamit (M16? M4? vagy berettát)

 • @MLaca: hát az azért nehezen hiszem, hogy egy mezei fotósnak a kezébe nyomnak bármilyen gépkarabélyt…egy beretta a max sztem…

  a műholdas netet meg valszeg a hadsereg szolgáltatja, vagy esetleg a megbízó médium, gondolom pl egy AP-nak vagy Reuters-nek nem okoz gondot az ilyesmi

 • @Öltönyösrabszolga @Hrobert: a napelemes cuccok nem tudnak annyi áramot termelni, mint amennyi ezeknek az eszközöknek kell.

  Fegyvert meg minek adnának a fotósnak, mikor egy katonai alakulat kíséri. Ha ők elesnek, a nála levő fegyver nem oszt, nem szoroz.

  Egyébként, ha valakit érdekel a fotós teljes beszámolója:
  blog.volgyiattila.hu/2011/12/23/mit-csomagolnal-haboruba-indulaskor/

 • Nálam is nagyjából ugyanezek vannak egy sima, budapesti, belvárosi fotózásnál is a táskámban, csak nincs mindenből kettő (és speckó változat, pl. műholdas telefon), meg páncél nélkül megyek (habár egyes külsőbb kerületekben nem ártana), és laptop sincs nálam. De pl. vaku és zseblámpa viszont van. 😉

 • Fue

  Hány kiló?

 • radioenekes

  Ericsson GH198.

 • lutria

  És milyen felszerelést vinne egy olyan országba pl.Egyiptom,ahol a legkisebb beosztású biztonsági ember/rendőr is szemrebbenés nélkül elkobozza a f.gépet ha csak egy tüntetés közelébe is megy amit a hatóságok nem szeretnének megmutatni?

 • @lutria: egy kamerás telefont? 🙂

 • Ica a fekete cica

  Szerintem ez nem is igazi haditudósíto, olvastam nemrég, hogy azok már iPhonnal dolgoznak mert az az igazi erre.

 • @Ica a fekete cica: úgyúgy! :Đ

 • @vAfotóriporter: ez meg a másik 🙂

 • @Ica a fekete cica @MLaca: rosszul olvastad, Gárdi balázsék nem a harcokat fényképezték, hanem a katonák életét, és ahhoz jobb az iPhone mert ha azzal fotóznak nem törődnek a fotóssal, és természetesebbek.
  Harci helyzetben, meg járőrözésnél nem a katonák életét fényképezi a fotós, hanem a hír képeket készítik, és ilyenkor úgyis a küldetésre, meg az esetleges támadásokra koncentrálnak.

  @MLaca: linkeltem a te posztod is a sajátomban, ha már annyira ragaszkodom a források linkeléséhez.
  ,-)))
  Bocs, hogy csak most, eddig nem értem rá, mert dolgoztam. Csak két tüntetés fotózása közt láttam, hogy te is említetted ezt a témát a PetaPixel összefooglalója alapján.

  @bestpixel: igazad van, maga a felszerelés(nek ez a része) alapvetően hétköznapi. Az eredeti cikk egyébként éppen azt emeli ki, hogy a felszerelés zömében egyáltalán nem fotós holmi, hanem a küldéssel vagy biztonsággal kapcsolatos, illetve “kiránduló felszerelés”, amik ebből a cikkből kimaradtak.
  Egyébként a PopPhotonak volt még egy érdekes felvetése, amit az eredeti írás is csak nagyon szőr mentén említ, hogy mennyire más ez a felszerelés, mint amivel pl a hercegi esküvőt fényképezték.

 • @vAfotóriporter: (mi történt a nikkeddel?)

 • @MLaca: megváltoztattam, nem tetszik?
  ,-))

 • @vAfotóriporter: Hú, egy pillanatig azt hittem, te vagy itt a bloggazda, de mégsem. 😉
  Szóval nem azért írtam, hogy “lekicsinyítsem” fotós kollégám felszerelését, csak éppen jeleztem, hogy egy átlag fotómunkás felszerelése nagyjából ugyanaz.

  De az “ahhoz jobb az iPhone mert ha azzal fotóznak nem törődnek a fotóssal,” állításoddal nem értek egyet, ugyanis egy rendes géppel fotózva is meg lehet csinálni a képeket. Csak máshogy kell fotózni. Azaz az iPhone-nal (meg a többi mobil képrögzítő eszközzel) nem lehet jobb képeket készíteni, mint egy fényképezőgéppel. Persze, lehet hájpolni, de attól még csak egy nagyon gyenge ninőségű képekre képes eszköz marad.

 • @bestpixel: ha én lennék a bloggazda, akkor más lenne a véleményed?
  ,-)))

  amit a felszerelésről írtál nem éreztem lekicsinyítésnek.

  viszont az iPhone fotózás kérdésében kénytelen leszel helyettem Gárdi Balázzsal, Damon Winterrel és David Gutenfelderrel vitába szállni, mert ez az ő véleményük, viszont ezt ők sem arra mondják, amire Ica a fekete cica idézte.

 • @vAfotóriporter:
  1: Nem, csak a hsz-od hosszából és jellegéből adódóan nem tudtam, hogy éppen kihez beszélek. 🙂
  2: ok
  3: Persze, de nem fogok már elkezdeni ilyenkor vitázni. Csak éppen hangsúlyozni akartam, hogy nem ilyen egyszerű ez a kérdés sem. 😉

 • Soponya Balastyán

  bennem az merült fel, hogy egy ugyanilyen célú pakk hogy nézhetett ki akár csak 20 évvel ezelőtt… nem beszélve Robert Capáéról, mondjuk.

  Gondolom a vázak és az objektívek megvoltak már. És a kábelek, laptopok, telefonok helyett kellett rennnngeteg tekercs film! 🙂