Qamar Hashim a világ legfiatalabb profi fotóriportere

Csupán nyolc (8) éves a világ legfiatalabb fotóriportere, Qamar Hashim, aki Irakban él és „dolgozik”. Az ifjonc Bagdad utcáit járja, ahol a helyi lakosokat örökíti meg – már több díjat is bezsebelhetett, köztük az Iraki Társadalomfotós Díjat is (Iraqi Society Photographic – ISP).

Qamar egy interjú során alábbi kérdésekre felelt:

Kérdés: Mikor készítetted el életed első fotóját és mit ábrázolt?
Válasz: Pontosan nem emlékszem, de apámat már 4-5 éves koromtól utánoztam. A Tigris folyó mellett kezdtem el fényképezni, ahol a madarakat és régi épületeket örökítettem meg.

K: Miért gondolod, hogy fontos a fényképészet?
V: Szerintem azért nagyon fontos dolog a fényképészet, mert dokumentálja az életet és megállítja az időt. Fotózhatjuk a várost, az életet és az embereket.

K: Mit akarsz az embereknek Irakról megmutatni?
V: Képeimmel azt szeretném elmesélni, mennyire értékes Irak és mennyire kedvesek az itt élő emberek. Irak békés és nagyszerű történelme van.

K: Mi a véleményed róla, mit érzel, hogy az amerikai katonák elhagyják Irakot?
V: Félek a katonáktól. Lerombolták a házat, amit a szüleim 2003-ban béreltek, amikor még csak magzat voltam. Hála Istennek, a szüleim túlélték a támadást; örülök neki, hogy elmennek innen. Szabad vagyok és nem félek a harckocsijaiktól.

K: Mi szeretnél lenni, ha elvégzed a sulit?
V: Gyermek-aktivista szeretnék lenni.

K: Képeid közül melyik a kedvenced és miért?
V: Kedvencem az a kép, ami egy alvó könyvárust ábrázol az al-Mutanabi utcán. De szeretem azt is, amelyiken egy méhecske ül egy rózsán (sokáig kergettem).

K: Vannak olyan fotósok, akikre felnézel?
V: Sok jó fotós van és tanultam tőlük (Adel Qassim, Fouad Shakir, Kareem al-Ba’aj, Hameed Majeed).

K: Van olyan fénykép, amit még nem tudtál valamiért elkészíteni, de szeretnéd?
V: Igen. Például tüzekről, robbanásokról és más incidensekről, ahonnan eddig elküldtek, mondván még csak gyerek vagyok. De költöző madarakat is szeretnék fotózni.

K: Milyennek látod Irak jövőjét?
V: Virágzó jövőt látok Iraknak, főleg, ha családomnak lesz háza, otthona. Szeretem a hazámat, Irakot, és számomra ez bármi másnál értékesebb. (Forrás: Reuters, lektorálta: vAfotóriporter)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.