Bemutató: Olympus SH-21

Az elmúlt években az Olympus szinte ontotta magából a szuperzoomos kompakt fényképezőgépeket. Most ezen kis masinák egyik legfrissebb kiadása, az SH-21 jelölésű jutott el hozzám. A „Traveller” (avagy utazó) kategóriába tartozó gépecske a kellemes átfogáson túl számos más olyan hasznos funkciót is felsorakoztat, amire gyakran lehet majd szüksége gazdájának.
 
 
A készülék amúgy egy 16 MP felbontású, hátulról megvilágított CMOS képérzékelő köré épül, amelyre az ekvivalens 24-300 mm gyújtótávolsági tartományú, F3-5,9 kezdő fényértékű optika rajzol. A váz hátoldalán egy mára már átlagos méretűnek számító kijelzőt találunk (3”-os), ami azonban érintésérzékeny. Nem kell megijedni, az egyéb jellegű, azaz nyomógomb és tárcsa alakú kezelőszervek megmaradtak, a kijelző tapogatásával csupán egy pár funkció vezérlését lehet opcionálisan elvégezni (ezekről mindjárt bővebben).
 
A kis gép fogása ennek a kategóriának megfelelő, alapvetően kétkezes használatra lett optimalizálva. Az ergonómiát tulajdonképpen csak a beépített villanó elhelyezése zavarja meg, amit jobb kezünk ujjaival könnyen kitakarhatunk. Az előlapon található még az automatikus élességállítás segédlámpája, ami erős vöröses fényt bocsát ki. Gyerekek és kisállatok fotózásakor érdemes ezt a menüben letiltani, mert zavaró lehet számukra.
 
Az USB és a HMDI aljzat egy apró fedél mögött található a váztest oldalában. A gép alján, középen a műanyag állványmenet látható, ami azonban nem az optika középvonala alá esik. Igazából a masina felépítésével és anyaghasználatával sem volt nagyobb gondom, csupán az akkufedél és a hátlap jobb széle nyekereg egy kicsit nyomkodásra. A nyomógombok reakciója gyors, minőségük elfogadható. De lássuk, miben emelkedik ki ez a készülék a tucatnyi hasonló gép közül:
 
 
Első sorban az úgynevezett „Intelligens Panoráma” mód tetszett, aminek segítségével manuálisan, teljesen automatikusan és félautomatán készíthetjük el akár 360°-os panorámaképeinket. A képek készítése és illesztésük kívánságra gépen belül történik, a fotósnak csak annyi a dolga, hogy lenyomja a kioldót, majd elkezdi egyik irányba mozgatni a gépet. Az illesztést meglepően jól hajtja végre az elektronika, a létrejött fotó mérete 4656 x 720 pixel lett.
 

 
Az érintőképernyő is növeli a kényelmet: egyrészt a képek nézegetése közben akár lapozásra is használhatjuk, másrészt a fókuszmező kiválasztása és az exponálás is egyetlen érintéssel kivitelezhető (lásd cikkem a Prohardveren az Olympus E-P3-ról, aminél hasonlóan használható a kijelző). Az Olympus fényképezőgépeiben már kihagyhatatlan szolgáltatás a „Mágikus Szűrők” halmaza, melyekkel számítógép és drága képfeldolgozó szoftver nélkül is nagyon érdekes hatásokat érhetünk el. Az SH-21-ben kereken tíz ilyen szűrő vethető be, melyek közül több mozgóképeinkre is ráhúzható. A már szokásos pop art, pin hole, halszem, rajz, lágy fókusz, punk, ragyogás, vízfesték és miniatúra mellett megjelent a tükröződés is.
 
 
Az egyéb funkciók közt szerepel még a ma divatos 3D képfelvétel, a képstabilizátor (filmek alatt is használható – multi-motion videó stabi.), a HDR ellenfény korrekció, a „Live Guide” segéd, az Eye-Fi memóriakártyákkal való kompatibilitás és a gyors sorozatkép felvétel. Ez utóbbi lehetővé teszi, hogy másodpercenként akár 15 képet készítsünk (5 MP felbontással). Ha teljes képmérettel akarunk gyors sorozatokat lőni, akkor 7 illetve 1,6 kép/mp gyorsaság áll rendelkezésünkre (előbbivel 3, utóbbival 15 fotó készíthető egy menetben). A makrózás szerelmesei is örülhetnek a szuper makró módnak, ahol 1 cm lehet a legkisebb tárgytávolság.
 
Igazi újdonság a gyártó kompakt (és más jellegű) fényképezőinél az a funkció, ami hasonlít a Nikon 1 gépeinek „Motion Snapshotjára”, azaz mozgó pillanatképére. A „Fotó és videoklip” névre keresztelt funkció itt azonban paraméterezhető: meghatározhatjuk, hogy a fotó előtti és utáni mozgókép hossza hány másodperc legyen. Ezek a paraméterek választhatóak: 7:0, 5:0, 3:0, illetve 7:3, 5:3 és 3:3. Az első szám az állókép előtti mozgókép hossza, a második szám az állókép utáni videó időtartama. Nem olyan látványos és drámai, mint a Nikon megoldása, de legalább a PC-n külön szoftver nélkül is visszanézhető (MP4 formátum).
 
Az Olympus SH-21 viszonylag flott működésű, ami alól egyedül a képtörlés képez kivételt: képnézegetés közben egy adott fotó törlése 6,2 mp-et vesz igénybe Class10 SDHC memóriakártyával.
 

A képminőség kategórián belül átlagos. Bár a zajszint alacsony, a képek hatása kissé vízfestményszerű. Egyszerűen túl sok a 16 MP egy ekkora érzékelőre; ISO 400 fölött maszatolós a zajszűrés. Az optika felbontóképessége középen megfelelő, a képszélek felé haladva látszik némi torzítás és minőségromlás. A gyújtótávolsági tartomány induló értékein némi CA is felfedezhető. Íme pár képrészlet (100%-os képkivágás):

 

Természetesen az SH-21 is képes mozgóképek rögzítésére. A legnagyobb felbontás 1920 x 1080 lehet 30 (29,97) fps mellett. A hang sztereó 48 kHz-es és 1536 Kbps bitrátájú. Az Európai előírások miatt a felvételek hosszát 29 percben maximalizálja a gyártó. Mint már fentebb írtam, mozgóképeknél is alkalmazhatóak a mágikus szűrők a tükröződés kivételével. Ezek használata hatással van a legnagyobb felbontásra és a képkocka/mp rátára. Felvétel közben lehet zoomolni és a képstabilizátor is aktiválható, ami főleg nagyobb gyújtótávolságokon nagy segítség.

Röviden összegezve az Olympus SH-21 innovatív gépecske lett, amely hasznos és érdekes szolgáltatások egész hadát sorakoztatja fel. A hatékony képstabi mellett nagyon bejött a panoráma funkció, a tízféle mágikus szűrő, a szokásos „Beauty” mód (gép által retusált portréfotó) és a szuper makró mód. Azonban a képminőség lehetne jobb, a 16 MP kissé túlment a célon az 1/2,3”-os szenzoron. Az adatlapja itt található.

Az Olympus SH-21 megvásárolható az Olympus Mintaboltban 76 990,- forintért. A Nikon V1 (253 900,- Ft kitben) és Nikon J1 (167 500,- Ft szintén kitben) az Artworknél is kapható. Az Olympus SH-21 fényképezőgépet az Olympus Hungary Kft.-től kaptam bemutatóra.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.