Vendégposzt: miből lesz az esküvői fotós – utolsó rész

Egyszer minden jó véget ér: elérkeztünk első vendégposzt-sorozatunk végéhez. Deutsch Richárd esküvőfotós kollégám számolt be élményeiről, tapasztalatairól az előző részekben. Most arról lesz szó, hogyan válasszuk ki a számunkra legmegfelelőbb fotóst és szolgáltatásait. Íme:
 
„Az internet telis tele van esküvői fotográfusok weboldalaival, képgalériáival, cikkeivel és blogjaival, így a megfelelő kulcsszavakat a keresőkbe írva mindjárt több tucat ilyen tartalomra lelhetünk. Ebben az epizódban szeretnék kifejezetten pároknak írni néhány sort arról, milyen szempontok alapján érdemes keresgélni, illetve, ha már meg vannak a kiválasztottak, akkor hogyan kérjünk tőlük árajánlatot és hogyan válasszuk ki a végső „győztest”.
 
Kezdjük el időben
 
Mivel a népszerűbb szolgáltatók akár szezonokra, évekre előre be vannak táblázva érdemes időben elkezdeni a keresést és utánajárni a kiszemelt fotográfusoknak. Nagyon bosszantó tud lenni, ha úgy érzed megtaláltad az igazit, de aztán az árajánlatkérő e-mailedre érkező válaszban az első, a legutálatosabb mondat, amit menyasszony olvashat: „Sajnálom, de az adott dátumra már foglalt vagyok.”. Nem csak azért utálatos ez a mondat, mert jobb esetben már beleélted magad, elképzelted a rólatok készült fotókat abban a stílusban, amit az adott fotográfus képvisel, hanem azért is, mert ilyenkor kezdhetsz mindent az elejéről. Inkább kezdj el előbb szervezni, hidd el, nem fogsz az esküvődig unatkozni.
 
A World Wide Web varázsa
 
Az internet világában a szolgáltató online felületeivel találkozhattok először, ami egyrészről jó, mert így nagyon sok szükséges információt begyűjthettek az illetőről, másrészről viszont rossz, mert a személyes találkozás elengedhetetlen a választáshoz. Mindennek ellenére azt gondolom, hogy az a fotográfus, aki nem ad az online megjelenésére, nem igényes a munkájára sem, így, ha a weboldal ingyenes tárhelyen található, a webcím pedig aldomaint tartalmaz, jobb, ha a saját érdeketekben elfelejtitek az illetőt. Egy „.hu” végződésű domain ára manapság nagyon alacsony, aki ennyit sem szán a saját vállalkozására, az valószínűleg okkal teszi, nem fontos neki, hogy a vállalkozása sikeres legyen. Ami ezen kívül sokmindent elárul az oldal tulajdonosáról, az az oldal dizájnja. Ha például a képek nincsenek összhangban a dizájnnal, vagy az oldal dizájnja előre elkészített sablonból való, az megint nem a legjobb jel, de az sem vet jó fényt az illető fotográfusra, ha az oldal szétesik, vagy az egyáltalán, illetve helytelenül beállított karakterkódolás miatt az ékezetes betűk hibásan jelennek meg, így olvashatatlanná téve a szöveget. Fontos szempont még a képek mérete is, hiszen minél kisebb méretben vannak feltöltve kedvenc szolgáltatónk referenciamunkái, vagy blogbejegyzéseihez csatolt képei, annál félrevezetőbbek lehetnek. Figyeljünk oda rá, hogy minimum a Facebook által minimális követelményként kezelt szabványt betartsa az illető fotográfus. (720pixel hosszabb oldalú képek). 
 
Árajánlatkérés
 
Több fotósnak van ajánlatkérő űrlapja (pl. nálam: http://riccio.hu/ajanlatkeres), ami minden olyan adatot bekér tőletek, amire a fotográfusnak szüksége van ahhoz, hogy személyre szabott árajánlatot készíthessen nektek. Ha van ilyen, érdemes ezt használni, sokkal könnyebbé teszi az ajánlatkérések adminisztrációját a fényképész számára. Ha nincs ilyen felület, akkor érdemes átfutni a weboldalon található szöveges információkat, és ezeknek fényében e-mailt írni a fotósnak. Figyeljünk a megszólításra és arra, hogy egyszerre csak egy szolgáltatónak írjunk e-mailt továbbá tegezzük Őt ha weboldalán erre kér minket. Mi fotósok sokkal jobban szeretjük személyes, baráti levelezésként bonyolítani az „Üzleti” levelezésünket, hiszen eleve egy érzelmekkel átitatott viszony kialakítására törekszünk a párokkal. Írjatok le mindent, amit fontosnak gondoltok, de az alábbi néhány dolgot mindenképpen tartalmazza a levél:
 
  • Dátum illetve időpont(ok),
  • Helyszín(ek),
  • Események (Készülődés, Kikérő, Szertartások, Lakodalom),
  • Speciális kérések, ötletek.
 
Találkozzunk!
 
Kár lenne csakis az internetes megjelenése alapján megítélni a kiszemeltünket, ezért egy árajánlatkérés és egy rövid egyeztetés után mindenképpen kérjünk tőle egy személyes találkozót.  Ez jó a fotográfusnak, hiszen Ő is látja, hogy mennyire tudtok egymásra hangolódni, és jó nektek is, mert egy ilyen találkozó alkalmával minden olyan kérdést feltehettek, amire korábban még nem kaptatok választ, vagy inkább személyesen szerettétek volna feltenni. Kérjétek a fotóst, hogy hozzon referenciaanyagokat (gondolok itt fotókönyvekre, átadásra előkészített DVD lemezekre stb…) illetve kérjétek meg, hogy mutassa meg legalább két-három teljes esküvő anyagát. Ez utóbbira azért van szükség, mert nem minden szolgáltató tud egységes teljesítményt nyújtani egy olyan sűrűn változó körülményekkel teli közegben, mint egy esküvő. A felszerelés számotokra valószínűleg kevésbé fontos, de érdemes rákérdezni, hogy van-e másodlagos eszköze, ha esetleg bármi probléma lenne az elsődlegessel. Fontos a redundancia, hiszen megismételhetetlen pillanatokról beszélünk.
 
Nem minden arany, ami fénylik
 
Az elsődleges szempont sokak szemében, az ár. Ez természetes egy olyan árérzékeny piacon, mint a hazai, de érdemes figyelembe venni, hogy a legolcsóbb sokszor a legdrágább. Nagyon sok szolgáltató van és viszonylag kevés megrendelő, ezért a megrendelők megengedhetik maguknak, hogy válogassanak, és a számukra legkedvezőbb ajánlatot válasszák, azonban vannak szolgáltatók, akik egy olcsó alapcsomagot kínálnak, és ami ezekből kimarad, azt borsos áron külön kell megvásárolniuk, a megrendelőknek. Mindig kérjük a lehető legrészletesebb tájékoztatást, ne féljünk rákérdezni, ha úgy érezzük, hogy valamire nem kaptunk választ, ugyanis sokszor egészen kicsi részleteken múlik, hogy milyen összeg is szerepel majd azon a bizonyos számlán végösszegként.
 
 
Mint látjátok nem is olyan egyszerű esküvői fotográfust találni, hiába van sok belőlünk, ugyanakkor, ha már megtaláltátok sokkal könnyebb lehet a dolgotok az esküvőn, mert emiatt egyáltalán nem kell majd aggódnotok. Mindenkinek kívánom, hogy olyan esküvői fotográfust találjon magának, amilyet elképzelt, és az illető kolléga gyönyörű felvételekkel örvendeztesse meg, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy akár évtizedek múlva, milyen érzések elevenednek meg bennetek a képeket nézegetve. Köszönöm, hogy velem tartottatok!”
Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.