Melyik a jobb: a Canon 5D Mk III vagy a Nikon D800?

Még mielőtt rám támadnátok, a kérdés egyelőre csak elméleti síkon vitatható meg, hiszen egyelőre nem ismerjük egyik gép képminőséget sem, csupán a specifikációk alapján lehet némi fogalmunk arról, miben lehet esetleg jobb az egyik, vagy a másik. No, meg persze azt sem árt szem előtt tartani, hogy kinek mire kell a fényképezőgép. Egy sportfotóst például nem érdekli annyira a nagy felbontás és a szofisztikált vakurendszer, mint a gyors, megbízható AF-egység, a nagy puffer és a magas ISO értékeken való használhatóság. Ugyanígy egy stúdiófotóst (divat, tárgy stb.) nem hoz feltétlenül lázba 61 AF-mező, de az ISO 102400 lehetősége sem.
 
 
Már ismerjük az 5D Mark III és a D800 külföldi árait – ezekből ki lehet következtetni, hogy a gépek között itthon is lesz vagy 110-130 ezer forintnyi különbség a Nikon D800 javára. A madarak azt csiripelik, hogy körülbelül bruttó 840 000 Ft lesz a sima D800 kezdeti végfelhasználói ára, tehát a Canon alulról karcolja majd a bűvös 1 milliót, ami a legjobb szándék mellett sem nevezhető épp olcsónak. Jelenleg a Canon 5D Mark II (tehát a régi modell) bruttó 510 000 Ft körül már megvásárolható a hazai fotós boltokban, míg a Nikon D700 egyelőre tartja az 580-600e Ft körüli értékét. Bárhogy is nézzük, ezek a fényképezők a mai napig nagyon jó gépek, aki nem akar 800+ ezreket kiadni a legújabb technológiai megoldásokért, annak bőven sok az elődmodellek tudása is. Nem nagyon tudnék olyan fotós feladatot említeni, amire az egyik, vagy a másik „öreg fiú” ne lenne elég jó.
 
Vegyük akkor sorra a műszaki adatlapokban olvasható értékeket, funkciókat.
 
  • Felbontás: ebben egyértelmű előnye van a Nikon D800-nak, hiszen a 36,3 MP – ha nem is eget rengetően – több részlet feltárást teszi lehetővé.
  • Fájl formátum: itt talán a Canon EOS 5D Mark III tesz szert némi előnyre, mert választható a közepes, illetve a kicsi RAW fájl is, míg a Nikonnál csupán a tömörítéssel és a bitmélységgel lehet némi tárhelyet spórolni. Véleményem szerint, ha már valaki ilyen tudású gépre tesz szert és – főleg a Nikon esetében – ki is akarja használni az elérhető felbontást és színmélységet, akkor legyen már még annyi plusz pénze, hogy a 4 éves 2 GB-os, rongyosra használt CF helyett megveszi azt a 16 GB-os kártyát, ami minden szempontból alkalmasabb és méltóbb az újoncokhoz.
  • Tároló eszköz: itt egyforma a két rivális, mindkettőnek van egy-egy CF és SD foglalata.
  • Kereső: elvileg 100%-os képfedést nyújt mindkét készülék keresője, a nagyítás is közel azonos (0,70x versus 0,71x) de a győztes kikiáltása előtt mindenképp beléjük kellene kukkantani.
  • Objektívekkel való kompatibilitás: ezen a téren egyértelmű a Nikon előnye, hiszen az összes F-bajonettes üveg felcsavarható a vázra, míg a Canonnál csak az EF lencserendszerek használhatóak.
  • Sorozatfelvételi sebesség: gyorsaságban a kisebb felbontású Canon élvez előnyt. Alaphelyzetben másfélszer olyan gyors, mint a D800 (4 vs 6 kép/mp).
  • Expozíciós kompenzáció: előny a Nikonnál (+/-5 FÉ 1/3, 1/2 vagy 1 FÉ lépésekben versus +/-3 FÉ 1/3 lépésekben).
  • Érzékenységi tartomány (teljes ISO): a Nikon D800-nál csak 25600-ig csavarhatjuk fel az ISO-t, míg az 5D Mk III 102400-ig emelhető.
  • AF-rendszer: itt kicsit vegyes a kép, mert a Canonnak bár több AF-mező jutott (61 a Nikon 51-ével szemben) és bőven dúskál a kereszt- és duplakereszt-szenzorokban, de – egyelőre legalábbis – csak legfeljebb F5.6-os obikkal használható, míg a Nikonnál egészen F8-ig is mehetünk. „A puding próbája az evés” – meglátjuk, melyik rendszer lesz a nyerő a valóvilágban.
  • Élességállítási módok: ezen a téren a Nikon gépe kicsit többet nyújt, mint az 5D Mk III, amiből például hiányzik az arcfelismerés. Persze, hiába van egy rendszernek ezernyi módja, ha a valós használat közben nincs haszna belőle a fotósnak. Meglátjuk.
  • Beépített vaku: Nikon-Canon 1:0. A beépített vakuval külső villanókat is vezérelhetünk amellett, hogy ellenfényben is nagyszerű segítség lehet, ha épp nincs nálunk külön rendszervaku.
  • Kijelző: méretben egyformák, mindkettő gépen 3,2” átmérőjű található. A Canoné kicsit nagyobb felbontású; a gyártó azt ígéri, hogy erős fényben is jól látható a képe. Ez megint olyan dolog, amit látni kell működés közben. Papíron picit jobb a Canon.
  • Fénymérés: a Canon nagyot alkotott az új 63 zónás iFCL rendszerrel, ami ráadásul az AF-rendszerrel össze van kötve, de azért a Nikon 91 000 pixeles RGB-szenzora „se kutya”. Lehet, unalmas a válaszom, de itt is az érvényesül, mint az AF-rendszernél: meglátjuk majd működés közben. Mindkettő komoly előrelépés a régebbiekhez képest (papíron).
  • Videó: vitathatatlan tény, hogy a Canon komoly tapasztalattal rendelkezik mozgóképfelvétel téren. Az 5D Mark II korszakalkotó masina volt, s nem csak amatőrök, de profi filmesek is gyakran és szívesen használták akár teljes filmek felvételéhez is. A két gép paraméterei nagyjából megegyeznek, a Nikon annyival tud többet nyújtani, hogy a HDMI porton keresztül tömörítetlen bitfolyam küldhető ki. Itt valószínűleg a képminőség és a felvétel közbeni plusz funkciók és szolgáltatások fognak majd dönteni (pl. AF, hangerő felvétel közbeni állíthatósága és hasonlók).
  • Áramellátás: az elektronikus korszak legkritikusabb pontja. Ha nincs áram, nem mész semmire a legjobb AF-rendszerrel, de a csilliónyi megapixeles szenzor sem fog egy egérfingnyi képet sem rögzíteni. A Nikonnál 900, a Canonnál 950 körüli kép készíthető egy akkutöltéssel. Ez az a pont, ami egyénenként változó eredményű lesz. Nem mindegy, hogy rátenyerelünk a kioldóra sorozatfelvételi módban és ledarálunk 3000 képet, vagy egész nap bekapcsolt géppel rohanunk a násznép után, s közben folyamatosan lessük a kijelzőt, gyakran használjuk az élőképet, vagy csak videózunk a masinával. Egy akkut le lehet szívni 3000 képpel, de akár 300-zal is. Passz. Papíron a Canon ötvennel többet tud 🙂
  • Méretek: ha szűkös a hely, akkor minden milliméter számít. A Canon váza szélesebb, de keskenyebb és vékonyabb, mint a Nikon (145 x 122 x 81 mm D800 versus 152 x 116 x 76 mm 5D Mark III). Kinek mi a jó – döntetlen.
  • Tömeg: az 5D Mark III 40 grammal könnyebb, mint a Nikon D800.
  • Ár: nos, itt nem kell sokat számolgatni. Ha csak a pénzt nézzük, akkor a D800 a nyerő. Ha viszont azt nézzük, hogy az elődmodellhez képest mennyit változott a masina, mennyi fejlesztés ment bele, akkor egy hangyányival jobb a helyzet a Canonnál.
Hát, röviden ennyi, biztos kihagytam még valamit, de majd úgyis lesz nálam tesztre mindkét gép, akkor majd kiderülnek a turpisságok. Az adatlapok alapján nem lehet megmondani, melyik fényképezőgép a jobb. Szerintem nem is létezik olyan, hogy jobb, hanem csak olyan, hogy egy adott célra, egy adott feladatra melyik masina a használhatóbb. Ha valami eszedbe jutna, ami nekem nem, akkor kérlek, írd meg a hozzászólásoknál!
Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.