Nyolc ötlet, hogyan készíthetsz jobb fotókat okostelefonoddal

„Az a legjobb fényképezőgép, ami nálad van!” – mondá vala egy bölcs (ha élve megnyúztok, akkor sem tudom, mi és ki a forrása ennek a bölcseletnek). Ennek tükrében készült egy rövid összeállítás a pixiq.com oldalon, aminek követésével bárki – remélhetőleg – jobb képeket fog lőni. Íme, a nyolc tipp:
 

Kép forrása: apple.com
 
1. Pucold meg azt a lencsét! A mobiltelefon furcsa egy állat. Képes a legsötétebb, legretkesebb nadrág- és kabátzsebekben élni, hogy egy-egy alkalomra – amikor a tulajdonosa használni kívánja – előbújhasson. Nem csak a szöszök, hanem ujjaink zsíros lenyomatai (jaj, remélem, nem vettem el az étvágyad?) is hátrányos hatással vannak a beépített kamera „frontlencséjére”, vagy annak védőplexijére/-üvegére. Ezért, ha tudod, hogy fotózni/videózni készülsz, töröld át egy puha, nem szöszölő rongydarabbal azt a szerencsétlen üveglapot, hadd „lásson” ki rajta a szenzor!
 
2. FÉNYképezni észülsz, szükséged lesz – igen – fényre! Hiába állíthatod be már telódon is az ISO 123456789 értéket, ha a körömpiszoknyi szenzor már alapértéken is elég zajos képeket készít. Ezért fontos, hogy valamilyen fényforrás legyen kéznél a közelben.
 
3. Told fel a felbontást! Ha már olyan telefont vettél, ami 8 MP-es (vagy nagyobb) felbontásra is képes, akkor ne 640 x 480-ban akarj fotózni. Nagyobb méretről mindig könnyebb (és jobb képminőséget is eredményez) leméretezni a kész fotót, mint utólag bánni, hogy pont a fontos részletek vesztek oda figyelmetlenséged miatt.
 
4. Felejtsd el a 100-szoros digitális zoomot. Aki olvassa a Prohardveren publikált, kompakt fényképezőgépekről szóló cikkeimet, az már észrevehette, hogy sem a gépek adatlapjain, sem a tesztben nem térek ki a digitális zoom-képességekre. Miért nem? Mert felejtős. Csak ront a képminőségen, ezért NE használd. Soha. Anno egy marketinges találta ki ezt a butaságot, mert jól hangzott a kameráknál, hogy 100-200-szoros (nem vicc!) nagyításra képes. Persze, interpolációval egy bizonyos szintig minimális szinten lehet tartani a minőségromlást, de a mobiltelefonoknál mindig a legeslegjobb fizikailag és optikailag elérhető tudásra kell hagyatkozni. Kizárólag.
 
5. Ne remegj. Nyilvánvaló, hogy minél stabilabb a kamera pozíciója, annál kisebb az esély a bemozdulásokra. Támaszkodj meg egy ház falán, egy korláton, egy kresztábla póznáján – mindegy, csak valahogy támaszd meg a kezed, amiben a telefont tartod exponáláskor.
 
6. Figyelj oda a fehéregyensúlyra. Ha telefonod szoftvere lehetővé teszi, kísérletezz a különféle beállításokkal.
 
7. Menj közelebb! Még közelebb a témához! Ne használj zoomot, inkább lépj oda ahhoz, amit lencsevégre akarsz kapni. Témád töltse ki a keresőt ( a képernyőt).
 
8. Villantsd meg képszerkesztői tudásod. Bár a legtöbb okostelefonban már van beépített szűrő, amivel a legkülönfélébb hatásokat el lehet érni, mégsem botorság egy külön programot, appot beszerezni, ami kifejezetten a képi hatások manipulálására van kihegyezve. Egy unalmas képből is lehet „világcsodát” csinálni, csak egy kis művész véna kell hozzá (meg egy jó app).
Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.