Hivatalos állásfoglalás a FujiFilm X10 és X-S1 szenzorjai kapcsán

A FujiFilm magyar képviseletétől megkaptam a gyártó hivatalos állásfoglalását a „fehér korongok” hibajelenséget illetően. A „white disk”, vagy „white orb” néven elhíresült jelenség lényege, hogy a téma különösen éles fényforrásai esetenként fehér korongok formájában jelennek meg a fényképen, amit az X10 vagy X-S1 fényképezőgépekkel készítünk (a két masinában ugyanaz a képérzékelő található). Ez a blooming effektus – azaz előnyújtás – az összes, CMOS szenzorral szerelt fényképezőgépnél különböző mértékben előfordulhat, a jelenség nem korlátozódik a FujiFilm két említett fényképezőgépére. Egy példa, ahol előfordulhat ilyen anomália: sötétben lefényképezünk egy szembejövő autót, aminek a fényszórói „elkápráztathatják” a gép szenzorját. A Fuji X10-ben és az X-S1-ben rendkívül fejlett lapka található, amely kiváló képminőséget és alacsony zajszinteket produkál, de a többi fényképezőgéptől eltérő blooming hatást produkál.
 
 
A gyártó az ügyfelek visszajelzéseire reagálva utánajárt a jelenségnek, hogy azt a lehető legjobb módon redukálja, kijavítsa. Következő lépéseket tett a FujiFilm:
 
1. Februárban megjelent egy új firmware (v1.03) az X10-hez, amely különösen az EXR módban csökkentette a fehér korongok megjelenését. A javítás úgy dolgozik, hogy felméri és felismeri azokat a jeleneteket, témákat, ahol esetleg előfordulhat az említett jelenség. Ha a készülék ilyet érzékel, automatikusan megemeli az érzékenységi szintet (ISO értéket) és beállítja az optimális dinamikatartományt. Az érzékenység növekedése pedig csökkenti a blooming hatást. (Az X-S1-hez március 21-én lesz letölthető az új firmware, amely hasonló javítást tartalmaz)
 
2. Egy módosított szenzoron dolgozunk, amely egyetemesebben fogja megoldani a jelenséget az összes működési módban. A fejlesztés gőzerővel tart, a gyártó reményei szerint május végére készülnek el vele.
 
A FujiFilm arra kéri azon ügyfeleit, akik X10 vagy X-S1 fényképezőgép birtokában vannak és tapasztalták a „fehér korong” jelenséget, hogy lépjenek kapcsolatba a helyi Fuji szervizszolgálatukkal.
 
Arról továbbra sincs szó, hogy a „régi” X10 és X-S1 masinákkal mi lesz: a szerviz vajon cseréli-e a képérzékelőt, vagy más módon javítja majd a hibát, ami saját véleményem szerint egy kicsit túl lett lihegve (saját X10 tesztem során nem tapasztaltam a megszokottnál nagyobb, vagy zavaróbb „hibát”, bár igaz, nem is tettem különösebb erőfeszítést annak érdekében, hogy fehér korongokat hajkurásszak).
 
Blooming effektus: Angol szó, magyarul előnyújtást jelent. A CCD-képbontók jellegzetes képhatása, amikor a képfelbontás során az egyes képpontok jelfeszültsége túlvezérlődik és így kerül be az A/D átalakítóba. Ez a túlvezérlődés nyújtott képjelet eredményez a képvisszaadásnál, amely az így összerakott képben torzulást okoz. A legjellegzetesebb blooming-hatást a különböző króm- és üvegfelületek erőteljes fényvisszaverődése idézi elő a rögzített és feldolgozott képben. Csökkentésére korrekciós áramköröket alkalmaznak a digitális kamerákban. (Forrás: jvc.hu)
Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.