Ünnepnapi egyveleg

Mivel pár napig kissé magam alatt teljesítettem, ezért úgy döntöttem, összeállítok nektek egy ünnepnapi egyveleget az elmúlt két nap fotós érdekességeiből.
 
Canon 1Dx
 
Eddig már többször írtam a Canon új csúcs dSLR fényképezőgép vázáról, az EOS 1Dx-ről, ami gyakorlatilag egyesíti az 1D (APS-H) és az 1Ds (Full Frame) családokat. A már tavaly októberben bejelentett masina még csak most, április végén kerül a boltokba. Ennek a lépésnek eredetileg már márciusban meg kellett volna történnie, de valamiért csúsztak vele egy hónapot. Sebaj, a tengerentúlon már előrendelhető a 6700 dolláros játékszer az Adorama és a B&H Photo (online) boltjaiban.
 
Canon EOS 1Dx
 
Ricoh GXR firmware
 
A mai napon új firmware jelent meg a Ricoh GXR fényképezőgéphez, amit jómaga is tesztelhettem egy fórumtársnak köszönhetően (cikkem róla a Prohardveren). Az 1.50 számot viselő javítás alábbi fejlesztéseket, hibajavításokat tartalmazza:
 
Ricoh GXR
 
Az összes modult érintően:
 
  • Új funkció: ISO érzékenység lépésköze állítható 1/3 vagy 1 FÉ között
  • Új funkció: ISO képsor (bracket) készítése lehetővé vált, ahol 3 fénykép készül különböző érzékenységi értéken
  • Bővítve: intervallum sorozatfelvétel – immár elérhető a 2 mp-es intervallum, de megadható a maximum képszám is
  • Új funkció: beállítások rögzítése – ha egy felvétel után félig lenyomva marad a kioldó, akkor további fényképeket készíthetünk ugyanazokkal a beállításokkal (élesség, fénymérés, fehéregyensúly stb.)
  • Változott: az alvó üzemmód, illetve az automatikus kikapcsolás ideje 1 perces lépésekben adható meg
  • Új funkció: a RAW+JPEG mellett már a RAW is választható rögzítési formátumnak
  • Új funkció: a szerzői jogi információk elmenthetőek a képek EXIF adataiban
  • Új funkció: firmware frissítés a fényképezőgép menüjéből választható
  • Új funkció: lehetővé vált az AE/AF célmező választása egyes kreatív módokban (High COntrast B&W, Soft Focus és Cross Process)
  •  
Csak az M, az A12 28 mm, az A12 50 mm, az S10 24-72 mm és a P10 28-300 mm modulokkal:
 
  • Új funkció: az egyéni beállításokat immár SD memóriakártyára is elmenthetjük
 
Csak az S10 24-72 mm és a P10 28-300 mm modulokkal:
 
  • Új funkció: a „B” és a „T” expozíciós módoknál történtek változások, így „B” módban a zár addig marad nyitva, amíg a kioldót nyomva tartjuk (az S10 modulnál legkésőbb 180, a P10 modulnál 30 mp után automatikusan záródik a zár), a „T” módban pedig egy exponáláskor nyit és zár a zárszerkezet.
 
 
Leica bejelentés
 
Úgy tűnik, a Leica komolyabb bejelentésre készül. Több pletykalapon láttam Huff Pistánk meghívóját, ami május 10.-11. időpontra szól Berlinbe, és amin az szerepel, hogy új termékek teljes választékának bemutatójára várják sok szeretettel. Olyan felvetések is röpködtek a weben, hogy a Leica M10 egy fekete-fehér szenzort kap majd. Mi a valóság? Meglátjuk.
 
Leica
 
Apple Digital Camera RAW 3.10
 
Tegnap jelent meg az Apple Digital Camera RAW 3.10-es verziója, ami új fényképezőgépek nyers fájljait támogatja. Ezek között szerepel a Canon G1 X, a Nikon D4, a Panasonic GX1, a Panasonic FZ35, a Panasonic FZ38, a Samsung NX200, a Sony NEX-7 és a Sony NEX-VG20. Innen tölthető a cuccos.
 
Apple Digital Camera RAW
 
A Samsung Androidos fényképezőgépen dolgozna?
 
Felröppent a hír, miszerint a Samsung olyan fényképezőgépen dolgozik, aminek rendszere Android alapú lenne (szeretnél internetezni fényképezőgépeddel?). Konkrét kérdésekre a koreai gyártó nem válaszolt, csak annyit fűztek hozzá a pletykához, hogy nem zárkóznak el az ötlet elől.
Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.