Online fényképezőgép-szimulátorok kezdőknek

Gyakran megyünk el a kezdők mellett úgy, hogy észre sem vesszük, segítségre van szükségük. A mai rohanó világban ez már – sajnos – nem is csoda, hiszen kinek van arra ideje, türelme, hogy ezerszer magyarázza el a leg alapvetőbb összefüggéseket, hiszen „ezeket már mindenkinek tudnia kell, ezeket mindenki tudja”. Ha legközelebb valaki megkérdezné tőled, hogy a mélységélesség hogyan függ össze a rekeszértékkel és a gyújtótávolsággal, az elmosódástól mikor kell félni adott gyútávon, akkor ne hajtsd el a szerencsétlent, hanem ajánld neki alábbi fényképezőgép-szimulátorok egyikét, hogy próbálja ki, kísérletezzen a beállításokkal.

„Mondd el és elfelejtem. Mutasd meg és talán emlékszem. Vonj be és megértem!” – Konfucius. Nagyon találóan ez a jelmondata első példámnak, a CameraSimnek. Ez az online interaktív szimulátor egyben a kedvencem is. Látványos, élethű és nem csak a záridő/rekesz párosról tárgyal, hanem az ISO értékről, a gyújtótávolságról és az egyes fényképezési módokról is, mint például a rekeszprioritás, vagy a záridőprioritás. Hátránya, hogy szükséges az alapvető angol nyelvtudás. A CameraSim appként meg is vásárolható az iTunes-on keresztül Apple iPhone-ra. Erre tessék.

A másik ilyen virtuális fényképezőgép a Camerasimulator. Ennek kezelői felülete nekem annyira nem jön be, szerintem túlzottan le van egyszerűsítve. Alapvetően csak a rekeszt, a záridőt és az ISO értéket lehet állítgatni, továbbá három téma közül választhatunk a próbálgatásokhoz. Ezt is letölthetjük például okostelefonunkhoz (iPhone, iPad). Erre tessék.

A harmadik oldalon, amely a fantáziadús „SimCam” nevet kapta, három szekcióra osztva próbálhatjuk ki a záridő és a rekeszérték összefüggését, a különböző ASA (ISO) értékű filmek hatását, valamint a bemozdulást. Ennek van a legegyszerűbb felülete, de látványos és egyértelmű. Erre tessék.

Valahol régebben láttam magyar szimulátort is, de most egyszerűen nem találom. Ha megvan valakinek a linkje, kérem, tegye be hozzászólásként! Köszi előre is!

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.