Sony NEX-7: egyik objektív sem elég jó

A photozone.de tesztjei szerint a NEX-7 24 MP-es szenzora túl nagy falat a Sony eddig gyártott E-bajonettes objektív-felhozatalának. Az 50 mm F1.8 OSS (SEL-50F18) kivételével ugyanis az összes lencserendszer elvérzett a próbák során. Legyen szó a képszéli felbontásról, a peremsötétedésről (vinyettálás), vagy a színi hibákról (CA) – egyik termék sem képes megfelelően kiszolgálni a NEX-7 képérzékelőjét.
 
 
A Sony E 18-55 mm F3.5-5.6 OSS kitobjektív például – bár a kisebb felbontású NEX vázakon (3-as, 5-ös) elfogadhatóan teljesít – a 24 MP-t egyszerűen nem képes kiszolgálni. A tesztelő szavaival élve: „A minősége 18 mm-en kifejezetten pocsék, s ha még egyáltalán elfogadhatóan éles képeket szeretnénk vele készíteni, akkor a teljes gyújtótávolsági tartományban kerüljük a nyitott rekesz használatát. Másik gyenge pontja a laterális színi hibák mértéke 18 és 35 mm-es állásban, ami csak tovább rontja az elkészült kép szubjektív minőségérzetét. Ha kikapcsoljuk a vázon belüli peremsötétedés-korrekciót, akkor 18 és 35 mm között komoly vinyettálással kell számolnunk.”. Azért némi jót is írt a kitobiról: „Az élességállító motor halkan működik, így filmfelvételhez is jól használható. Továbbá meglepően jó a felépítése, csakúgy, mint más E-bajonettes Sony optikának. Ebben a kategóriában üdítően egyedi a magnéziumötvözetből épített tubus.”.
 
A 16 mm-es palacsintáról így nyilatkozik emberünk: „A Sony E 16 mm F2.8 már az alacsonyabb felbontású NEX vázakon is vitatott optika volt. Akárhogy is, használata a NEX-7-tel értelmetlen – a 24 MP-es felbontás messze túllő ennek az objektívnek a képességein. […]”. Mint a kitobjektívnél, itt is dicséri a jó minőségű és igényes felépítést, de ezen túlmenően semmi jóval nem folytatja a konklúziót.
 
Még a 30 mm-es F3.5 makró sem képes kielégíteni a photozone.de tesztelőjét – Klaus kifejezetten csalódott volt ennek az optikának a teljesítményével. Azt mondja: „Bár a képminőség a kép közepénél valóban nagyon jó, de a képszéleken, de főleg a képsarkokban, átlagon aluli. Az erős laterális CA csak tovább ront az összképen – F8 környékén válik általánosan elfogadhatóvá a képminőség; kerülni kell a nagy rekeszértékeket.”. Dicséri a belső fókuszálást (az optika hossza konstans marad a teljes élességállítási tartományban) és a minőségi felépítést, de ezzel zárja is a jó pontok listáját.
Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.