Így lehetsz jobb fotós öt egyszerű lépésben

Éjt nappallá téve kutattam, kerestem a titkok titkát, hogy letehessem elétek, de ilyen sajnos nem létezik. Aki mindig a legújabb, legdrágább fotós cuccban reméli a sikert, akinek az számít, hogy a fotós klubban Janinak drágább felszerelése van, az tévúton halad. Gondolj csak bele, hogy évtizedekkel ezelőtt is milyen ikonikus, világot megrengető fényképek készültek – nagyrészt olyan cuccal, amit ma már kézbe sem vennél az undortól. Összegyűjtöttem hát öt olyan egyszerűen követhető lépést, ami a „szent Grál” nélkül is jobb fotóssá tehet.
 
 
1. Állj le fotós felszerelésed állandó összehasonlítgatásával és cserélgetésével! Tök mindegy, hogy másnak milyen cucca van, úgysem azzal fogsz fotózni. Inkább törekedj arra, hogy azt, amid van, minél inkább kiismerd. Ismerd meg vázad és optikáid korlátait és fordítsd azokat saját hasznodra. Gondolj csak bele, hogy mennyi olyan fotó készül szinte filléres cuccal, amiről egyszerűen nem bírod levenni a szemed, mert annyira megfog a témája. Nem minden a pixel szintű képminőség, a hibátlan rajz. Olcsó, pofonegyszerű objektívekkel is lehet olyan fényképet lőni, amiből akár világsiker is lehet. A kép alkotásért te magad felelsz, neked kell felfedezned a témát, neked kell meglátni a jelenetekben azt az egy bizonyos pillanatot, amit érdemes elkapni. Ezzel el is érkeztem a második ponthoz:
 
2. Lassíts, járd nyitott szemmel a világod! Ne csak nézz, láss is! Tudatosan kémleld a környezeted, s ha felfedeztél valamit, ami felkeltette érdeklődésedet, járd körbe, mérd fel a terepet és kapd el a döntő mozzanatot. Nem mindenki születik „látnoknak”, de a téma felismerését, meglátását meg lehet tanulni, ha tudatosan állsz hozzá. Menj el híres, ikonikus helyszínekre, fotózd meg ezeket saját szemszögedből, Próbálj meg fotóidnak mondanivalót kölcsönözni. Ne csak kattogj, fotózz!
 
 
3. Rendszeresen járj el fotós sétára, de ne vigyél magaddal fényképezőgépet. Fura? Nem, nem az. Járd be azokat a helyszíneket, tájakat, ahol gyakran szoktál fényképezni. Csak egy tollat és egy füzeted vigyél magaddal és jegyzetelj. Jegyezd fel azokat a helyi jellegzetességeket, amiket le szeretnél fotózni. Írd oda melléjük az összes megfigyelésed: például hogyan világítja meg azt az érdekes sziklát a nap reggel, délben és naplementekor? Milyenek a színek, honnan lenne érdemes lefotózni? Vinnél-e magaddal polárszűrőt? Melyik évszakban a legszebb a háttér? Stb. Figyeld meg, mennyivel könnyebb a témák felismerése és megismerése úgy, hogy nem lóg a nyakadban az állandóan „lövésre” kész fényképező. Ha nincs útban a gép, könnyebb a lényegre koncentrálni, próbáld csak ki!
 
 
4. Törődj, ismerd meg, gondolkozz el, álmodj, beszélj és légy szinte szó szerint szerelmes témáidba! Ha tájakat fotózol, tudj mindent, amit tudni kell róla (fák fajtái, falevelek színe évszakonként, a helyi időjárás jellegzetességei, állatvilág stb.). Ha állatokat fotózol, ismerd meg a fajokat, tudj meg mindent szokásaikról. Ha embereket fotózol, ismerd meg őket – ne a fénykép elkészítése maga legyen a fő cél, hanem az egyéniség, ami az arcok mögött rejlik.
 
5. Ne a megnyerhető díjakra gondolj, ne a dicsőség lebegjen szemed előtt, ha fényképezni indulsz. Élvezd a fotózás minden egyes pillanatát, éld át, mint egy lelki utazást, ahol embereket, tájakat, új állatvilágot és helyzeteket ismerhetsz meg. „Az út a cél, nem az odaérés!”
 
Van saját, bevált tipped? Írd meg a hozzászólásoknál! Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg barátaiddal!
Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.