A leglátványosabb villámfotók egy posztban

Nyakunkon a nyár a hőséggel, az izzadással, a bogarakkal és nem utolsó sorban a viharokkal, melyek elhagyhatatlan velejárója a villámlás. Lentebb látható pár látványos villámfénykép (pár régi sajátot is közéjük loptam), amiket az internetről gyűjtöttem össze (forrásuk itt található).

És hogyan fotózzuk le őket saját géppel? Mi sem egyszerűbb ennél! Első lépésben szükséged lesz egy állványra, vagy egy babzsákra, amit egy biztos alapra tudsz helyezni (kőfal például). Én kicsit beszari vagyok, viharban nem szívesen viszek ki fémállványt, tehát vagy a babzsákot használnám, vagy egy teljesen fából készült alapot (mondjuk egy kisasztalt, vagy sámlit).


Fotó: Chris Kotsiopoulos

Az állványból más sejtheted, hogy hosszú, illetve hosszabb záridőkkel fogunk dolgozni. Ha nincs kifejezetten az ilyen felhasználási célra épített fény-hang érzékelőd, ami képes elsütni a gépet, akkor a hagyományos móddal kell beérni, ami egyáltalán nem baj. Állítsd a fényképeződet A (rekeszprioritásos), vagy M (manuális) módba. Attól függően, hogy mennyire van világos, kell megadni a záridőt. Rekeszértéknek minél szűkebbet adj meg (F8 már jó, de F11 az ideális 4/3 vagy APS-C méretű szenzorral szerelt gépeknél) és állítsd át az élességállítást manuálisra (célszerű a végtelenre tekerni a fókuszgyűrűt).


Fotó: Dan Ransom

Használhatsz teleobjektívet, én inkább a 35 mm-t preferálom, mert így viszonylag nagy a látómező, akár több villám is belefér a képbe. Érdemes valami érdekeset is belekomponálni a képbe, hogy ne csak a felhős ég látszódjon a fényképen. Lehet egy épület, egy táj – rá fogsz érezni.


Fotó: Martin Zalba

Exponálj és várj – a villámnak nem lehet megmondani, hogy na most tessék mutatkozni; jön, amikor jön. Csinálj több felvételt, ezeket később akár egymásra rakhatod a szoftveres utómunkálatok során, így még látványosabb képeket hozhatsz létre. Végül gyakorolj, gyakorolj és gyakorolj!


Fotó: Mitchell Krog
Fotó: Maxime Barthelme
Fotó: Deutsch Richárd

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.