Rendkívül hasznos tippek a portréfotózáshoz – első rész

A családon belül ki ne fotózta volna már az önfeledten játszadozó gyerekeket, a nagyszülőket, amint épp elszökött Morzsi kutya után szaladnak járókeretükkel? Ha azonban kicsit is komolyabban gondolod ezt a fotózási műfajt, talán segítségedre lehetnek alábbi tippek:

portre1.jpg

  • Fotózd az alanyodat eredeti környezetében! Egy kisgyereket ne akarj egy rideg, fehér stúdióban fotózni. Hagyd, hadd játsszon kedvenc játékai közt. Egy a játékba feledkező kölök sokkal szebb fényképet ad, mint egy mereven beállított.
  • Egy kisgyereket saját magasságából fotózz. Soha ne fentről lefelé, a te szemmagasságodból akard megörökíteni. Egyszerűen randa és természetellenes lesz a felvétel.
  • Portréalanyodnak adj némi teret a fotón. Ne erőltesd a totális közepet. Engedd, hogy tekintete elkalandozzon, ne csak az optikába lessen állandóan.
  • Használj természetes fényt! Egy nagy ablakon beszűrődő napfény csodákra képes!
  • Soha ne használd a fényképezőgép beépített kisvakuját! A lehető legcsúnyább, legnehezebben kiretusálható árnyékokat ezzel a kis atomvillanóval lehet okozni és a színe sem épp természetes.
  • Általában arcokat szokás fotózni, de ha van érdekes mondandója a képrészletnek, tedd azt főtémává! Például egy kisgyermek lábait, amint szalad a homokos parton, vagy nagymamád kezeit az ölében, vagy barátod szemét. Néha ezek a részletek egész kötetnyi mondandóval bírnak!
  • Exponáld túl azt a képet! Meglepő, de letisztult és szép látványt nyújthat, ha megfelelően van kivitelezve. Kísérletezz arcokon!
  • Csinálj valami őrültséget! Egy öltönyös kép is lehet szép, de mennyivel poénosabb és szemrevalóbb, ha haverodat épp belököd a medencéjükbe abban az öltönyben! Cuki babafotót akarsz? Tedd a csöppséget túlméretes ruhákban egy kosárba, mint például Szakál Szilvi teszi.
  • Unalmas a mosolygó, integető portréalany. Nincs hangulatgyilkosabb annál, mint amikor a fotós tizedszer szólítja fel az összegyűlt családot arra, hogy mosolyogjanak és bámuljanak a kamerába. Mekkora ordaspoén volt, amikor a brit William herceg és Catherine Middleton esküvőjén a kis koszorúslány fancsali arcot vágva befogta a fülét! A mai napig az az egyik legemlékezetesebb fotó az esküvőről, pedig nem egy gyönyörű és szépen megkomponált kép készült akkor.


Forrás: The Telegraph

  • Fotózz lentről, hogy felnagyíts, fotózz fentről, hogy kicsinyíts. Gyerekeknél ugyan szemmagasságból illik fotózni, de ha érdekes hatásokat akarsz elérni, használ extrém nagylátószögű (akár halszem) objektívet és menj közel az alany arcához annyira, hogy még a teste többi része is látszódjon.
  • Ha portréalanyod szégyenlős, ne egyedül fotózd. Engedd, hogy egy ismerőse vele legyen. Hagyd, hogy együtt csináljanak valamit és aközben kapd le őket!

Folyt. köv.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.