Két új objektívet jelentett be a Nikon

Két új optikával bővül ezentúl a Nikon kínálata, melyek közül elsőként az FX formátumú AF-S Nikkor 24-85 mm F3.5-4.5G ED VR-t említeném. A stabilizált lencserendszer valószínűleg egy újabb, ezúttal olcsóbb kategóriás, de full frame szenzoros váz eljövetelét jósolja, ám ez csupán feltételezés részemről (az internetes pletykaoldalakon már hetek óta olvasni a D600 vázról). Az AF-S 24-85 mm átfogása mondhatni ideális, gyakorlatilag a hétköznapi fotózás teljes tartományát lefedi, így akár utazózoomként is tekinthetünk rá. A gyártó saját szavaival élve: „Az objektív célja, hogy kombinálja a nagy gyújtótávolság-tartományt a kompakt, ám strapabíró vázzal, anélkül hogy feláldozná azt a képminőséget, amelyet a modern Nikon dSLR rendszerek nyújtanak. Az objektív a Nikon kedvező árú és sokoldalú, FX formátumú NIKKOR zoomobjektívjeinek családját gazdagítja. Remek választás azoknak a Nikon-felhasználóknak, akik könnyedén szeretnének számos helyzetben fényképezni.”

nikon2485a.jpg

Amint azt már az idézett Zurab Kiknadze említette, az AF-S Nikkor 24-85 mm F3.5-4.5G ED VR egyik előnye a rendkívül praktikus gyútáv tartomány mellett, hogy kompakt méretekkel rendelkezik, így helyigénye csekély. Másik előnye a Nikon második generációs VR képstabilizációs rendszeréből ered, amely akár négy FÉ előnyt képes nyújtani fotózáskor. A jó képminőségért pedig részben a Nikon Super Integrated Coating bevonat gondoskodik, ami a helyes színvisszaadásról gondoskodik. Az egy ED (extra-alacsony fényszóródású) és a három aszférikus lencsetag pedig garantálja az éles képet, az erős kontrasztot és az alacsony színszórást. Hab a tortán, hogy az optika időjárásálló, tehát akkor sem kell megijedni, ha fotózás közben eleredne a zápor. Az AF-S Nikkor 24-85 mm F3.5-4.5G ED VR 600 dolláros áron kerül június végétől a boltok polcaira.

nikon2485b.jpg

Másik a sorban a Nikon AF-S Nikkor 18-300 mm F3.5-5.6G ED VR DX szuperzoom, amit a gyártó az APS-C szenzoros, DX formátumú dSLR fényképezőgépeikhez szán. A maga 16,7-szeres nagyításával ez az optika a valaha gyártott legnagyobb átfogású Nikkor; ekvivalens gyújtótávolsági tartománya 27-450 mm-nek felel meg. Összesen 19 lencsetag található benne 14 csoportba rendezve. Csakúgy, mint FX-es társában, ebben az optikában is található egy ED és három aszférikus elem. Kilenc kerekített írisz lamella gondoskodik a szép háttérelmosásról; igény esetén pedig 77 mm-es szűrővel látható el az objektív.

nikon18300a.jpg

A 120 mm hosszú objektív zoom-zárral is rendelkezik, így a 18 mm-es gyújtótávolság rögzíthető, az kézben való szállításkor sem állítódik el. Érdekesség, hogy 300 milliméteres állásban is csupán 45 cm a közelpontja, ami 1:3,2x-es nagyításnak felel meg. Az 1000 dolláros lencserendszer szintén június végétől lesz kapható. Itthoni árakról egyelőre nincs hír.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.