Íme az első fotó, amit az internetre feltöltöttek

Egy igazi gyöngyszemre bukkantam a kora reggeli hírkeresés közben: megtaláltam a net „szent Grálját”, avagy az első feltöltött fotót. A majdnem pontosan 20 évvel ezelőtt felrakott képért a World Wide Web feltalálója, Tim Berners-Lee felel. És mi is van a fotón? A „Les Horribles Cernettes” együttes promója. A fénykép története röviden:

„Amikor Berners-Lee és csapata az amúgy még mindig igen primitív stádiumban lévő WWW rendszerük egy újabb változatát kifőzték (amely már támogatta a fényképek megjelenítését), Berners-Lee felállt és arrébb ment pár lépést, hogy kérjen egy Cernettes fotót de Gennarotól. A Weben ugyan már alkalmaztak pár vektorgrafikus képet tesztelés gyanánt, de igazi fényképet még soha, így szükség volt egy kísérleti alanyra.

Berners-Lee szerencséjére de Gennaronak épp volt kéznél egy beolvasott fotója, amit GIF-ként tárolt (érdekesség, hogy a képet a Photoshop v1.0 változatával ápolgatta). Annakidején a GIF formátum is még csak épp öt éve létezett, de hatékony tömörítésének köszönhetően az akkori, mai szemmel sem igazán gyors gépeket sem fektette két vállra, ha épp szerkeszteni volt kedvünk.”

elsofoto.jpg

A fotót amúgy egy olyan weblapra tették fel, ami a CERN (itt dolgozott Berners-Lee) zenei eseményeit listázta. Valószínűleg azonban az „online” képet kevesebben nézték meg, mint annak analóg, poszterként kinyomtatott változatát a laborban. A Mac, amin az eredeti GIF fájlt tárolták, 1998 környékén tért át az örök vadászmezőkre, így a fotót is magával rántotta az idő homályába. (Forrás: petapixel.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.