A Lunar Orbiter Image Recovery Project

Kaliforniában, egy elhagyatott McDonald’s étteremben boszorkánykonyha működik manapság. A helyiségben 21,7 tonnányi 70 mm-es film (igazából mágnesszalag, de az egyszerűbb érthetőség végett filmet írok – köszönet Varga Petinek az észrevételért!) várja digitális feldolgozását. A Lunar Orbiter Image Recovery Project (LOIRP NASA oldala) célja ugyanis, hogy az eddig még soha nem látott, nagy felbontású fényképeket, amiket 40 évvel ezelőtt készített a Hold körül keringő műhold, a Lunar Orbiter, digitálisan, optimális minőségben mutassa be a nagyközönségnek. Az Egyesült Államok kormánya annak idején titkosította a filmek tartalmát, ugyanis nem akarták leleplezni, mekkora felbontóképességgel rendelkeznek kémműholdjaik. Így tehát annak idején még a műhold fedélzetén (!) az automatika beolvasta a filmeket, majd azokat csökkentett minőségben sugározták le a Földre.

loirp1.jpg

Mivel a titkosítás időtartama immár lejárt, ezért „szabad a gazda”, azaz végre a nyilvánosság is megtekintheti majd ezeket a valóban gyönyörű fényképeket. Steve Jurvetson így nyilatkozott a munkálatok kihívásairól:

„Az adatok kinyerése igazi kihívásnak bizonyul, ugyanis archaikus technológiai eszközökre van hozzá szükségünk. A (film)szalagok lejátszásához szükséges Ampex készülék egyetlen működő példányára egy baromfiudvaron bukkantunk, amit később az eredeti tervező segítségével restauráltunk. A Földön egyetlen egy olyan ember van, aki ezen lejátszók olvasófejének restaurálásával foglalkozik – idén megy nyugdíjba. A penge élén táncolunk – akár örökre is elveszhetnek a képek.”

loirp2.jpg

De miért pont egy étteremben kell ezt a mentőmunkát végezni? Ennek a kérdésnek is érdekes a válasza:

„A csapatnak olyan laborra volt szüksége, ahol megfelelő hűtési és melegítési lehetőség, valamint egy nagy tartály (mosdókagyló) áll rendelkezésre. Két lehetőség közül kellett választani: vagy egy fodrászüzletbe, vagy ide hozzuk a projektet. A fodrászüzlet túl kicsi volt, a filmkazettákat külön raktárban kellett volna tárolni. Ezzel szemben a hetekkel korábban bezárt McDonald’s nem csak méretben, de megvilágításban is tökéletesnek bizonyult – ráadásul légkondicionált a helyiség és a parkolási lehetőségek is kiválóak. Bár szükség volt némi elektromos vezetékezésre, a csapat végül 2008 júliusában elfoglalta az immár McMoon’s névre keresztelt labort.”

Íme, az első helyreállított fénykép, amin a Hold felől látszik a Föld. Baloldalt az 1966-os eredeti változat, jobboldalon a digitalizált LOIRP változat látható: (Forrás: petapixel.com)

loirp3.jpg

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.