A Nikon D800 fókuszprobléma szoftveresen javítható

Egyes Nikon D800/E dSLR vázaknál előfordulhat, hogy míg a középső és a jobbszélső fókuszmezőt használva tökéletesen éles képet kapunk, addig a baloldalival életlen, melléfókuszált lesz a fénykép. Eddig úgy tűnt, hogy a probléma hardver eredetű, azonban, mint kiderült, erről szó sincs. Ming Thein, egy Maláj profi fotós, blogján részletezte, hogyan javították meg fényképezőgépét:

d800.jpg

„Most kaptam vissza D800E vázamat az NPS-től [Nikon Professional Services]. Úgy tűnik, hogy egy pontatlan kalibrációs paraméter okozza a fókuszproblémákat, amit a fényképezőgépek a gyári beállítások során kapnak. Nekem azt mondták, a javítás úgy zajlik, hogy a géphez (D800/E) egy lézeres kalibrációs eszközt csatlakoztatnak, majd a kalibrációs szoftver a fókuszmezőket egyenként végigméri – semmiféle fizikai, mechanikai beavatkozásra nincs szükség javítás közben. A szoftver az új kalibrációs adatokkal felülírja a fényképezőgép ROM-ját.”

Bár nem tudom, hogyan lehet egy ROM-ot (Read Only Memory) felülírni (valószínűleg inkább a készülék firmware-ét tároló chipbe írhat a szervizszoftver), ez mindenképp jó hír azoknak, akik hasonló problémával találkoztak saját Nikon D800/E fényképezőjük esetén. Egyelőre a Nikon hivatalos oldalán nem találtam semmiféle erre vonatkozó bejegyzést, aki érintett a témában, keresse fel az illetékes Nikon szervizt.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.