Rendkívül hasznos tippek a portréfotózáshoz – negyedik rész

Portréfotós sorozatom negyedik és egyben utolsó részéhez érkeztem. Ismét majd’ tucatnyi tippet és trükköt fedek fel előttetek. A sorozat első, második és harmadik része ezeken a linkeken olvasható.

1) Bár én nem vagyok híve a nagy és nehéz gépeknek, ezért nem különösebben szeretem a portrémarkolatot sem, mégis hasznos lehet egyes esetekben. Egyrészt plusz akkut helyezhetünk el benne, így tovább tarthat a fotózás (ez nem annyira stúdióban, mint inkább egy eseményen, mondjuk egy esküvőn lehet fontos tényező), másrészt a plusz kezelőszervek és kioldó végett kényelmesebben lehet a fényképezőt portréállásban használni. Nem kötelező gyárit venni a markolatból, igaz, ezek 100%-osan kompatibilisek a fényképezővel. Rengeteg utángyártott eszköz közül lehet válogatni, de vásárlás előtt érdemes az egyes szakfórumokat végigolvasni, melyik termékkel milyen tapasztalatok vannak.

_1030391.jpg

2) Hadd recsegjen az a zár! Portréfotózáskor nagyon fontos, hogy azt a bizonyos arckifejezést, azt a mosolyt, azt az apró, de szignifikáns mozdulatot, vagy mimikát kapd lencsevégre, ami megadja a fotó hangulatát, amitől az az egyetlen kép lesz „AZ” a kép. Ehhez néha az kell, hogy ujjunk a kioldóhoz ragadjon és teljes figyelmünk a portréalanyé legyen.

3) Ne ismételd újra meg újra a hibáidat. Egy-egy fotó után ne töröld azonnal a neked nem tetsző képeket, hanem ülj le egy nyugodt órára a gép elé és nézd végig őket. Tanulmányozd, hogy mi az, ami miatt nem tetszik az adott kép, így a jövőben tudatosan elkerülheted a hibákat.

4) Ha fotózni mész, vigyél magaddal egy „elsősegély csomagot” is. No, szó sincs tapaszról meg gézről, sokkal inkább gondolok olyan apróságokra, mint egy biztosító tű (ha esetleg elszakadna valami a modell öltözékén), szigetelő szalag, fél literes ásványvíz, egy tartalék akku a masinádhoz, egy plusz memóriakártya és hasonlók. Persze, a sebtapasz sem baj, ha épp kéznél van..

5) Keress érdekes modelleket! Ne mindig csak a tökéletes külsejű embereket válaszd munkádhoz, hanem válogass a kissé, nos, „egyedibb” arcvonásokkal rendelkező egyedek közül. Egy nagy orr, egy felemás színű szempár, egy elálló fül, egy erősen szeplős arc, egy-egy mély barázda eleve előnnyel indul a sikerlistán.

6) Soha ne várakoztasd meg a modellt! Nincs lehangolóbb annál, mint amikor portréalanyod már rég beállt és te még akkor kezded el felállítani a világítást, belőni a fényképezőt stb. Az ilyen trehányság leöli az együttműködés varázsát. Tessék előbb elkezdeni a helyszín felépítését!

7) Rendszerezd a rendszered! A figyelmetlen, rendezetlen felszerelés nem csak a munkamenetet hátráltatja, de akár kisebb katasztrófákhoz is vezethet! Gondolj bele, ha aznap már a második, harmadik fotózásra mész és mondjuk tucatnyi memóriakártyád pihen szétszórva a táskád alján, vagy a zsebedben, honnan fogod gyorsan megtudni, melyiket mentetted már le, melyikre fotózhatsz, melyik törölhető? Párezer forintért kaphatóak olyan speciálisan a memóriakártyák rendszerezésére szánt tokok, amelyek használatával kizárható a kálvária. Ne az apróságokon spórolj, nem éri meg!

8) Ne csak a modellt, a hátteret is figyeld, ha épp a valóvilágban fotózol. Nincs annál lehangolóbb, mintha az amúgy tökéletes képet egy belógó telefonkábel, vagy épp a háttérben kakáló kutya miatt kellene hosszasan utófeldolgozni. Persze, az ilyen jellegű balesetek a digitális világban már nem jelentenek akkora problémát, de a pluszmunkát senki sem szereti – főleg, ha megelőzhető lett volna.

9) Tudd „vezetni” a portréalanyodat. Hogyan forduljon, hogyan tartsa a fejét és hasonló útbaigazításokra gondolok. A kommunikációt gyakorolni kell, hogy egyértelmű legyen kérésed. Példa: „Most ne vágd ki a fogad, egyszerűen csak mosolyogj”.

10) Tudd, hogyan kell elrejteni a nem kívánt ráncokat. Ha érettebb modellel dolgozol, használj valamivel erősebb fényt szemből, mintsem oldalról. Mindenképp egy nagy(obb) fényforrást használj minél közelebbről és ne vigyorogtasd túlzottan az illetőt.

11) Kapd le modelled „természetes” környezetében! Legyen a megvilágítás egy számítógép monitora, egy mobiltelefon, vagy egy gyertya. A gyerekek szemében csillogó karácsonyi fények is kellemes hangulatot adnak egy fényképnek!

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.