Íme, a világ legnagyobb felbontású képe

A szingapúri állami Agency for Science, Technology and Research (A*STAR) intézet kutatóinak sikerült „kinyomtatniuk” a világ legnagyobb felbontású színes képét. Pontosan 100 000 pontot sikerült egy hüvelyknyi területre bezsúfolniuk, ráadásul a kép mérete is rekordgyanús: mindössze 50 x 50 mikrométeres. A miheztartás végett: az Apple legújabb retina kijelzőjének pixelei 78 mikrométeresek, tehát a nyomat egyetlen egy ilyen pixelbe beleférne és még maradna helye tapsolni is.

nagyitottkep.jpg
(a) A nanostruktúra fémek hozzáadása előtt: a kép szürkeárnyalatban látható. (b) A fémrétegek hozzáadása és egy adott elrendezés alkalmazása után a mikroszkóp alatt már a színek is láthatóvá válnak. (c) A képet tovább nagyítva […] már láthatóvá válik az ezzel a megoldással elérhető finom színrészlet.[…]

Hogyan csinálták? Valahogy így: a kép minden egyes pixelét négy „nanopillér” segítségével nyomtatják ki, melyek tetejére ezüst és arany nanokorongot helyeznek. Ezen apró elemek méreteinek és elrendezésének variálásával a kutatók elérték azt, hogy mindegyik a beeső fényből a kívánt színt tükrözze vissza. Ezt az eljárást, aminek a rendkívül magas felbontás mellett a tartósság is előnye (az idő előrehaladtával nem fakul a kép), „strukturális színezésnek” hívják. A technológiáról a kutatóintézet illetékes oldalán lehet bővebb információt beszerezni.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.