A múlt szellemei

Történt egyszer, hogy a nycresistor.com emberei egy őskori Macintosh SE számítógépet (majdnem számológépet írtam – bocs, mekesek) találtak az út szélén Brooklynban, így hát magukkal vitték főhadiszállásukra, hogy közelebbről is megvizsgálják. Mint kiderült, a régészeti lelet elindul, de média hiányában nem történik továbbá semmi. A Kíváncsi Fáncsi munkatársak ezért úgy döntöttek, elmélyülnek egy kicsit a digitális archeológiában és a masina lelkébe néznek.

mac0.jpg

Az alaplap közepén található két ROM modult kivették, hogy egy kiolvasóval kinyerjék a benne található adatkincseket. A nycresistor.com oldalon ezen a helyen most hosszasan taglalják a ROM-ok típusát, fajtáját, kapacitását és leírják a művelet menetét, milyen szoftveres módszerrel fejtették vissza a múlt rejtelmeit. Számunkra nem is ez a fontos, hanem az, ami most jön!

mac1.gif

A hagyományos kódsorok közt furcsa, először értelmetlennek tűnő adathalmazt találtak, ami se nem programkódnak, se nem hangadatnak nem bizonyult. És itt jön a meglepetés: az Apple mérnökgárdája amolyan kakukktojásként képeket mentett bele a ROM modulok szabad kapacitásába. A 67 bájtos képek mellett egy írásos üzenetre is leltek a nycresistor.com „archeológusai”, amely így szól: „Thu, Nov 20, 1986”, azaz „1986. november 20., csütörtök”. Ha a felfedezés műszaki része is érdekel, irány a nycresistor.com ide vonatkozó oldala, érdemes! (Forrás: nycresistor.com)

mac2.gifmac3.gif

Hirdetések:
Weboldal készítés

.

Ezek is érdekelhetnek...

 • Reggie

  A kep merete nem 67 bajt, hanem 24576 bajt. Adam miutan rajott, hogy egy kepet tartalmazhat az az adathalmaz, amit vizsgalt, elkezdte probalgatni, hogy milyen szeles lehet a kep es ugy tunt, hogy 67 bajt, azaz 536 pixel. Mivel a kepet igy sem kapta meg teljes egeszeben, mivel szetcsuszott, stb., igy nyilvan valova valt, hogy tomoritve is van.

 • Szűcslaci

  aki képalkotással foglalkozik, hogyan képes leírni olyat, hogy 67 bájtos kép? Rajzoljon – vagy csak képzeljen egy képet, ami összesen 536 pontból áll.

 • Mar az is furcsa, hogy egy Macintosh SE-t talalnak az ut szelen Brooklynban.

 • @Szűcslaci: igaz, 536 széles..

 • David Bowman

  Ezért csinálj papírképet. Azt még a dédunokád is nézegetni fogja.

 • Atom zsír 🙂
  A kommentekben le is írják, kik azok, illetve hogy audio is lehet a képek mellett.
  Mennyi helyen volt ez? 😀 256k? 😀

  • mlzphoto

   jaja, 256 kB