Csak erős idegzetűeknek: így alakítsd át Canon EF-S optikádat EF-re

Nem győzöm hangsúlyozni, hogy alábbiakat SENKI ne próbálja utánozni, mert drága vége lehet a mókának! Semmiféle anyagi, vagy erkölcsi felelősséget nem vállalok a következményekért!

Sam Bennett írta beszámolóját arról, hogyan alakította át Canon EF-S 10-22 mm-es objektívét EF kompatibilissé. Így szól:

„Nos, Murphy jól kitolt velem, ugyanis nem egy, hanem kapásból több törvénye csapott le rám. Pont tönkre ment Canon EOS 40D fényképezőgépem, mikor tudtomra jutott, hogy a hétvégén egy beltéri fotózást kell elvégeznem, ráadásul olyan helyen, ahol pont a 10-22 mm-es obira lenne szükségem. Kipróbáltam a helyszínen az 1D Mark III vázat a 24-70-essel, de amint a hálószobába értem, azonnal észrevettem, hogy ez így nem fog menni. Régebben már módosítottam EF-S objektíveket, így a 10-22 átalakítása sem okozott nagy kihívást: a műanyagból és gumiból álló fenékdugót, ami megakadályozza azt, hogy az EF-S optikát EF bajonettes fényképezőgépen használjuk, egy fogó segítségével kiszedtem.

Ehhez a lencserendszert a 22 milliméteres állásba kellett tekernem, itt ugyanis a hátsó lencsetag előre vonul, tehát nem áll fenn a veszélye annak, hogy megsértem a fogóval. Tulajdonképpen bármi olyan lapos eszköz megfelel a művelethez, ami befér a hátsó dugó nyílásán. Úgy helyezzük be a „feszítővasat”, hogy annak vége az érintkezők felé mutasson, nehogy azokon kezdjük el a feszegetést. Egy határozott mozdulattal kijön a dugó, ami – szerencsés esetben – később visszahelyezhető.

efs2ef.gif

Úgy gondoltam, hogy legrosszabb esetben majd egy kicsit vágnom kell a képből a vignettálás miatt, de meglepetésemre ez egyáltalán nem volt olyan mértékű, amilyenre gondoltam. Képfeldolgozó szoftverünk simán elbánik akár a 12 mm-en készült képek peremsötétedéseivel.

Nos, kell-e félteni a fényképezőgép tükrét? Err 99 hibaüzenet fogadott, amikor 10 mm-en próbáltam fotózni kis tárgytávolságnál és úgy hallottam, mintha a tükör kicsit megakadt volna. Bár nagyobb tárgytávolságnál (ahol a lencserendszer előrébb kerül) úgy tűnik, nem voltak problémák, azért el fogom kerülni a 10 mm használatát. Az APS-H szenzoros 1D-n tehát működött a 10-22 mm-es objektív.”

Az 1D Mark III – 10-22 mm párosítással készült fotók megtekinthetőek Sam Bennett flickr oldalán, amit itt találtok.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.