Photokina: itt a Canon S110, a G15 és az SX50 HS

A Canon eldobta az összes csúcskompaktját, így teret kapott az új generáció. A Photokina alkalmából mutatta be a japán gyártó a csúcskompakt fényképezőinek új generációját, így a G15-öt, amely a G12 váltótársa, az S110-et, amely az S100 helyébe lép és az SX50 HS-t, ami 50-szeres optikai átfogásával új világrekordot állított fel a kompaktzoomok piacán.

canon_logo.jpg

Az új masinákat úgy alakította a Canon, hogy a teljesen automata módok mellett akár manuálisan is beállíthassuk az expozíciós értékeket. A kísérletező kedvűek azonban nem csak a gépen tekergethetik a paramétereket, hanem utólag, kedvenc „hívó” szoftverükben is: az S110, a G15 és az SX50 HS mind képes a RAW állományok mentésére egyaránt.

PowerShot G15

A PowerShot G15-höz a kölni Photokina fotós szakkiállításon is volt szerencsénk. A fényképezőgép a már korábbi G1 X mellett foglalta helyét a standon; első pillantásra majdnem össze is kevertük a nagyobbik testvérmodellel, ami nem utolsó sorban tekintélyes méreteinek és az elődmodellnél szögletesebb kivitelnek volt betudható.

PowerShot G15 FSL FLASH UP.jpg

A készülék egy 12,1 megapixeles, 1/1,7”-os CMOS érzékelő köré épül, amelyre a G-sorozatban eddig nem látott nagy fényértékű optika rajzol: az ekvivalens 28-140 milliméteres lencserendszer kezdő értékei F1.8-2.8 (nagylátó-telefotó). Ez az ötszörös nagyítású objektív 11 lencsetagból áll (ezek közül több speciális lencse), amiket a mérnökök 9 csoportba rendeztek és képstabilizátorral is elláttak. A G15 érzékenységét ISO 80 és 12800 között állíthatjuk az igényelt értékre 1/3 FÉ-s lépésekben.

PowerShot G15 AMBIENT 2-LEVEL DIAL 2.jpg

A TTL AF rendszer 9 AF mezővel rendelkezik, de válaszható az arcfelismerés, az egymezős élességállítás, illetve az AiAF intelligens autofókusz. Legrövidebb tárgytávolságunk 1 centiméter lehet, így akár makrózáshoz is használható a készülék. A PowerShot G15 zársebességét 1/4000 és 15 mp közöttire állíthatjuk tetszés szerint – ebben a kategóriában az 1/4000 mp-es záridő szinte különlegességnek számít.

PowerShot G15 BCK.jpg

A hátoldalon egy immár fix kijelző található, ami visszalépést jelent a G12-höz képest, hiszen annak még kihajtható és elforgatható volt ez az egysége. A 3”-os PureColor II G LCD 922 000 képpontos felbontással rendelkezik, képfedése körülbelül 100%-os. Akinek ez nem lenne elég, vagy a klasszikus módon, szeméhez emelve a készüléket szeretné a képet megkomponálni, annak még mindig rendelkezésére áll a zoomos optikai kereső (átnézeti), amit dioptriakorrekcióval is ellátott a gyártó.

Természetesen a gép egyéb tudása is igen figyelemre méltó, így például összesen 58 „Smart Auto” jelenettel áll rendelkezésére a kezdőknek, akik még nem mozognak otthonosan a beállítások rengetegében. A kreativitást többféle fotóeffektus segíti, így nem kell feltétlenül külső szoftvert segítségül hívni, ha képeinknek egy kis egyedi vonást szeretnénk kölcsönözni. A Canon PowerShot G15 HDR módjával, ND semleges szűrőjével, nagysebességű sorozatfelvételi módjával, Full HD videós felbontásával és több, dedikált vezérlőtárcsával teszi élvezetessé a fényképezést és videózást.

PowerShot S110

Igazi mindenes lett a Canon legújabb zsebgépe, a PowerShot S110. Igaz, a kis méretnek ára van, így a beépített optika kezdő fényértéke nem olyan jó, mint a G15-é, de az F2.0-5.9 (nagylátó-tele) még teljesen elfogadhatónak mondható. Az ekvivalens 24-120 milliméteres gyújtótávolsági tartománnyal rendelkező lencserendszer 7 lencsetagból áll (6 csoportba rendezve) és 4 FÉ-s előnyt nyújtó képstabilizációs rendszerrel is el lett látva. Az objektív egy, a G15-éhez hasonló, 1/1,7”-os, 12,1 megapixel felbontású CMOS képérzékelőre vetíti a fényt.

PowerShot S110 BLACK FSL.jpg

Fókuszrendszere megegyezik a G15-ével: itt is 9 mezős TTL AF rendszert találhatunk, amely arcfelismerésre is támaszkodhat működése során. A 3”-os PureColor II G LCD 461 000 képpontos felbontású, 100%-os képfedésű és érintésérzékeny felépítésének köszönhetően egyérintéses fókuszálásra is használható, így a fényképezőgép oda állítja az élességet, ahol megbökjük a kijelző képét. A legkisebb tárgytávolság ennél a modellnél 3 cm, ami szintén igen jó érték a makrózni imádóknak.

PowerShot S110 BLACK TOP.jpg

A Canon PowerShot S110 ISO 80 és 12800 közötti érzékenységgel rendelkezik, zársebességét viszont csak 1/2000 és 15 mp között állíthatjuk. Tudása szinte teljesen megegyezik a G15-ével, így itt is megtaláljuk az 58 Smart Auto jelenetet, a fotóeffektusokat és a többi kényelmi funkciót. Az említett hátrányokat azonban kompenzálni igyekszik a masina a beépített Wi-Fi-vel és a mobiltelefon GPS egységének használatára való képességgel, valamint az optika tubusa körül található vezérlőgyűrűvel, ami a zoom, a rekeszérték, a záridő, a fókusz és az ISO érték módosítására is használható.

PowerShot S110 WHITE BCK.jpg

A beépített ND szűrő itt különösen hasznos lehet, főleg, ha nyári verőfényes napsütésben szeretnénk nagyobb rekeszértékekkel fényképezni. Az S110-zel az említetteken túlmenően lehetséges különböző méretarányú RAW képek felvétele, tehát gyakorlatilag készüléken belül „megvágható” a felvétel.

PowerShot SX50 HS

Ha van olyan kompakt masina, amit messziről fel lehet ismerni, akkor az valószínűleg a Canon PowerShot SX50 HS lesz: 50-szeres átfogású objektíve abszolút rekorder a kategória jelenlegi kínálatában. Az ekvivalens 24-1200 milliméteres gyújtótávolsági tartomány tele végével már akár a Holdat is lencsevégre lehet kapni. A 10 csoportba rendezett, 13 lencsetagból álló optika induló fényértékei F3.4-6.5, melyek a lencserendszer méretét tekintve nagyon jó értékek. Természetesen egy ilyen zoomtartománnyal rendelkező objektív alaptartozéka a képstabilizátor, ezért a Canon egy 4,5 FÉ előnyt nyújtó egységet szerelt a gépbe.

PowerShot SX50 HS FRT.jpg

A tekintélyes paraméterekkel rendelkező optika azonban csak úgy férhetett egy ekkora vázba, hogy a szenzor méretét valamelyest lecsökkentették: ellenben a G15-tel és az S110-zel az SX50 HS-ben egy kisebb, 1/2,3”-os (de szintén 12,1 MP felbontású) egység dolgozik. A gyártó ennek megfelelően alakított az érzékenységi tartományt is, ami jelen esetben ISO 80 és 6400 között állítható. A legrövidebb záridő – az S110-hez hasonlóan – 1/2000 mp, míg a leghosszabb 15 mp lehet.

PowerShot SX50 HS BCK.jpg

Akinek kényelmetlen lenne a 2,8”-os PureColor II VA (461 000 képpontos felbontás, 100%-os képfedés) kijelző a komponáláshoz, az használja bátran a beépített elektronikus keresőt, amely 0,2” átmérővel, 4:3 képaránnyal és 202 000 képpontos felbontással bír 100%-os képfedés mellett. A masina belbecse nagyon hasonló a fentebb említett két modelléhez, tehát szintén megkapjuk az 58 Smart Auto jelenetet, a fotóeffektusokat, a manuális vezérelhetőséget, a RAW képfelvételt, a Full HD felbontású videó-rögzítést.

PowerShot SX50 HS SHOOTING 1.jpg

Pluszként könyvelhető el az USM (ultrahangos élességállítás) élességállító rendszer, ami igen gyors és halk fókuszálást tesz lehetővé (mint a cserélhető objektíves fényképezőgépek egyes optikái esetén), a témakövetést és –rögzítést és a kijelző kihajtható és elforgatható mivoltát. Nem elvetendő a zoombeállító segéd sem, ami nagyobb gyújtótávolságoknál komoly segítség lehet: akár 1200 milliméteren is könnyedén követhető lesz a téma a rendszer segítségével, ami gyakorlatilag a „rögzítés” gomb megnyomásával indítható.

Egyelőre arról nem esett szó, hogy az új fényképezőgépek mikor és mennyiért kerülnek a boltok polcaira, de amint van erre vonatkozóan újabb információ, azonnal közölni fogjuk.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.