Újabb tőrdöfés az XQD szívébe

A SanDisk képviselője a Photokina szakkiállításon egy a photographyblog.com szerkesztőjével folytatott beszélgetés során megerősítette, hogy eszük ágában sincs XQD memóriakártyákat gyártani, helyette a napokban bejelentett CFast 2.0 szabványú kártyákra voksolnak. Susan Park, a SanDisk termékmarketingért felelős igazgatójának elmondása szerint a jövőbeni csúcskategóriás kártyájuk majd mind az új formátumra épül.

cfast.jpg

A CFast 2.0 specifikációban szereplő elvi 600 MB/mp adatmozgatási sebesség megfelel a 2K/4K felbontású videónak is – egy 100 GB-os fájl másolása 350 MB/mp-es adatátviteli sebességgel nem egész öt percet venne igénybe. Egy ilyen művelet a jelenlegi CompactFlash kártyákkal körülbelül 20 percig tartana.

A SanDisk szorosan együttműködik a fényképezőgép-gyártókkal, mint például a Canon, vagy a PhaseOne, így a CFast 2.0 kártyák első példányainak tesztelése már zajlik. Azonban – mivel a CFast 2.0 SATA csatolófelületű – az újdonság egyetlen egy jelenlegi fényképezővel sem kompatibilis. Vajon mi lesz a Nikon reakciója? Ugyanis ők gyártják a jelenleg egyetlen olyan dSLR vázat (a D4), amely az XQD memóriakártyák fogadására képes.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.