Digitális fényképezőgép-csoportok kihalóban – merre tovább?

Azzal, hogy az elmúlt évek során a mobiltelefonok egyre kevésbé kizárólag a telefonálásról, a rövid szöveges üzenetek (SMS) küldéséről szólnak, hanem szép lassan átveszik, sőt, akár már át is vették a netbookok szerepkörét, azzal, hogy a mai „okostelefonok” gyakorlatilag ingzsebbe, tenyérbe férő mini számítógépekké alakultak, s azzal, hogy a „mobil kommunikációs társunk” egyre inkább a közösségi hálóval való folyamatos összeköttetést biztosítja, szolgáltatások teljesen új köre kapott szerepet ezekben a marokgépekben.

A telefon már nem csak kommunikációs eszköz, amin Eszter Adalbert után szól, hogy lisztet is hozzon a boltból, hanem többek között multimédiás központ, aminek szórakoztató, s életünk élményeit barátainkkal, ismerőseinkkel megosztó szerepe van. Ez utóbbi szerepkörnek elengedhetetlen kiegészítője a fényképezőgép, ami az egyes okostelefon-generációknak egyre jobb minőségű és egyre rugalmasabban használható része lett. A legújabb eszközöknek már annyira fejlett a képalkotó része, hogy gyakorlatilag már nincs is szükség mellé egy külön kompakt fényképezőgépre. És különben is: minden külön cucc cipelése macerás, hiszen több zseb, több akku, több memóriakártya, több töltő és több odafigyelés az ára a nagyobb csomagnak, amit nap mint nap magunkkal viszünk.

mobil.jpg

Saját bőrömön is megtapasztaltam, hogy mennyire erős ez a piaci daráló. Régi mobilom tönkremenetele után már nem kaptam „hagyományos” telefont (számbillentyűs, „okos”, nem a legalja kategória), így rákényszerültem a modern, érintőképernyős „okostelefonra”, amitől egész egyszerűen undorodtam. Nehézkes vele a gyors hívásindítás, gyakran ütök mellé a képernyőn, ha egy számot akarok bevinni, sms-t írni egy kínszenvedés, az akku legfeljebb két napig bírja egy töltéssel és még sorolhatnám. Azonban verhetetlen a kütyü, ha „közösségről”, ha „megosztásról” van szó. Fényképezek egyet és máris – ha akarom – fent van az ismert közösségi hálón. A beépített kamera képminősége hozza egy belépő-, középkategóriás kompaktét. Ezek után eszembe nem jutna külön venni egy kis fotómasinát, sőt, ingyen sem kéne, mert csak plusz ballasztot jelentene, ha magammal kéne cipelni egész nap.

Amire ki akarok lyukadni: a klasszikus, olcsó, alap kompakt fényképezőgépnek egész egyszerűen vége, befellegzett az okostelefonok elterjedésével (és hidd el, terjednek, mint a gomba eső után, mivel nincs alternatíva). Sőt, lassan már csak olyan kompaktot lehet eladni, ami valami egészen egyedi szolgáltatást, funkciót tud felmutatni. Ilyenek például a vízhatlan, törésálló gépek, vagy a teljesen manuálisan is kezelhető, nagyobb szenzoros egyedek (Canon G15, Nikon P7700, Panasonic LX7, Samsung EX2, Sony RX100 stb. kategória).

Úgy tűnik, ezt a fenyegetést a gyártók is felismerték, hiszen egyre több érdekesség jelenik meg (Android OS-t futtató gépek, nagyobb szenzoros kompaktok), amire valóban érdemes külön pénzt költeni. De nem csak a kompakt készülékek vannak veszélyben, hanem a tükörreflexes fényképezők egyes alfajai is a szakadék szélére kerülhetnek. Gondolok itt például az APS-C szenzoros csoportra, amit felülről az egyre „olcsóbb” (jó, nem nálunk Magyarországon..) full frame lapkás masinák (Canon EOS 6D, Nikon D600), alulról pedig a hihetetlenül sokoldalú és mára szépen kiforrott rendszert alkotó és képminőségben már messze nem rosszabb tükör nélküli rendszerkompaktok szorongatnak.

Az idei Photokina szakkiállítás is jól mutatta ezeket a fejleményeket: a gyártók szinte eldugva prezentálták tucat-kompaktjaikat; csupán a high-end modelleket és a MILC (tükör nélküli rendszerkompaktok) masinákat – no, meg persze a legújabb dSLR vázakat – tolták az arcunkba. A kiállítás egyértelmű nyertesei és sztárjai vita nélkül a MILC-ek voltak, mint például a nagyon tetszetős Fuji X-E1, az Olympus új PEN csoportja, illetve a Panasonic GH3 csúcs m4/3-os gépezete. Még a nagy nevű Hasselblad is felismerte, nem elég „piacvezetőnek” lenni a középformátumú készülékekkel, hanem kell egy „mainstream”, azaz elérhetőbb árú kategória is, ami – milyen érdekes – a Sony NEX-7-ből átépített Lunar MILC lett.

Neked mi a véleményed? Te milyen géppel fotózol? Milyet szeretnél következőnek? Írd meg a hozzászólásoknál!

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.