Adattárolás az örökkévalóságnak

Manapság akár egy év alatt is több terabájtnyi adat gyűlhet össze, ha digitális fényképezőgépeinkkel fotókat és filmfelvételeket is készítünk. Adataink tárolásánál nem csak a tárkapacitás, hanem az adathordozó biztonsága is fejtörést szokott okozni. Ezekre a problémákra válaszul a japán Hitachi egy olyan kvarcüvegből álló lemezt fejlesztett ki, amely – amennyiben nem törjük össze – képes akár több száz millió évig (!) is biztonságosan tárolni bithalmazainkat.

hitachi.jpg

Íráskor egy lézernyaláb „vési” bele az üvegbe a biteket pontok formájában. A most bemutatott 2 x 2 centis és 2 mm vastag prototípus négy tároló réteget tartalmaz. Adatsűrűsége egyelőre nem túl nagy, körülbelül a CD-ével azonos (40 MB-ot tárolhatunk ezek az egységen). A fejlesztők szerint azonban gond nélkül hozzá lehet később adni több réteget, így tetszés szerint növelhető a kapacitás. A „lemez” kiolvasásához elegendő egy mikroszkóp és egy számítógép, ami képes a bináris kód kiolvasására. Egy ilyen olvasószoftver könnyen leprogramozható, ezért akár többféle platformon is alkalmazható lehet a közeljövőben.

A próbák során 1000°C fokra hevítve figyelték a kvarcüveg viselkedését, de kétórás kínzás után sem történt adatvesztés. Sugárzás és vegyi anyagok sem tudnak kárt tenni a kvarcüvegben, tehát akár az űrben is alkalmazható lehet az új adathordozó. A kutatók állítása szerint már most készen áll a technológia a mindennapos alkalmazásra, de a gyártó még bizonytalan a sorozatgyártás indításának dátuma kapcsán. (Forrás: phys.org)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.