Canon EOS 5D Mark II Leica M bajonettel – problem?

Robert Benson tipikusan az a figura, aki előrébb viszi a világot, aki nem ismeri azt a szót, hogy lehetetlen, aki nem futamodik meg az első nehezebb kihívás láttán. Hogy ezt honnan gondolom? Nos, az úriember egy Canon EOS 5D Mark II vázat épített át úgy, hogy az a Leica M bajonettes optikákat fogadhassa. Egy teljes konverzióról van szó, nem csak valami himi-humi apró beavatkozásról.

canon-leica-camera-photos2.jpg

Miért csinálta ezt? Kérdezik bizonyára majd sokan. Nos, Robert birtokában van egy Leica Noctilux 50 mm F1 objektív, aminek képi adottságairól esze ágában sem volt lemondani – apró bökkenő csupán, hogy a Leica M9-en (és FF utódjain) kívül nem igazán lehet ezt az optikát más digitális vázra csavarni (konverterrel sem a szükségelt bázistávolsága miatt). Így hát vett egy nagy levegőt és szétszerelte apró csavarjaira az 5D Mk II-t. A munka, amit elvégzett (és elvégeztetett) a Canon vázon, az egy átlag halandó által úgy kábé kivitelezhetetlen: kivette a tüköraknát, amit később egy 30 éves tapasztalattal rendelkező marós gyártott le újra – immár tükör nélkül -, hogy megfeleljen a Leica 27,8 mm-es bázistávolságának. A tüköraknát egy kétrészes plexi-váz és egy 3 mm vastag acélból forgácsolt bajonett-gyűrű merevíti. A módosított alkatrészeket végül egy tanult fényképezőgép műszerész építi újra össze.

tabla.jpg

És most jön a csattanó: Robert Benson megvásárlásra is kínál módosított Canon vázakat, melyeket 2950 dollárért ad el. Ez azt jelenti, hogy ő megveszi a vadi új 5D Mark II fényképezőt, elvégzi rajta a módosítást, szépen visszacsomagolja és elpostázza a megrendelőnek. Bővebben itt olvashattok a projektről. Neked kellene?

Hirdetések:
Weboldal készítés

.

Ezek is érdekelhetnek...

 • Simán kéne. Csinált egy rendes fényképezőgépet: se élőkép, se videó, de kiváló képminőség.

  Egyébként egy cég meg Sigma vázakat épít át hasonló módon, bármilyen más bajonettre (de itt megmarad minden eredeti funkció, habár pl. élőkép, videó már eleve nincs meg).

 • Most látom, hogy a Leica M9-ben nincs élőkép, meg videó, azt hittem, a módosított Canon változatban. Mindegy, a lényeg ugyanaz.

 • In Motion

  Hogyne kéne. 🙂

 • bIQa

  Egy objektív miatt átépíteni a gépet … ez olyan, mint átalakítani az egész verdát, hogy traktorkereket lehessen szerelni rá

 • Nem lehetne valami másból átemelni a tükröt? 🙁
  De mondjuk akkor is durva a módosítás.

 • Ja, közben utánaolvastam, hát nem egyszerű. :S

 • In Motion

  @bIQa: Ez nem csak egy objektív. Ez AZ objektív. Éppen akadt otthon egy 6-7 ezer dolláros obija és nem volt mégegyszer ennyije, hogy vegyen egy vázat hozzá (ami funkcióiban is kevesebbet tudna). Szerintem nem bánta meg. 🙂

 • foveon

  siralmas…
  vett volna egy M3-at (vagy mas M vazat pl M2,M4) par szaz eur-ert es hasznalta volna azt.
  nem vagyok oda az M9-ert de ezt a formedvenyt nem szivesen mutogatnam. amugy mas is csinalt mar gep atepitest, nekem is van egy eleg specko sosem volt olympus dslr gepem.
  igaz nem ff de sok gephez van ltm (m39) konverter, gondolom amint lesz ff milc arra is megjelenik (ricoh az milyen?).

 • rockjano

  @bIQa: Egy ilyen objektív egy műremek. nem is igen lehet hozzájutni.

  Mondjuk nem lett egy matyóhimzés a gép 🙂

 • SzLevente

  @foveon: Szerintem a külalak másodlagos, és egy “utódmodell” esetében akár már lehet jobb dizájn is, ha már a technika elég kiforrt, akkor lehet a dizájnra időt fordítani.

 • fejetlen bárd

  Az átalakítás költségein vehetett volna egy használt analóg Leica vázat. Baszhatja azt a mesteri objektívet egy szutyok 5Dmk2 vázon… Nem mondom, jó kis DSLR, de olyan a dinamikája, hogy… na…

  Amit nyer az objektívvel, azt elveszíti az 5Dmk2 gyengeségével. Nincsenek igazi egyenrangú partneri viszonyban. Ezzel az üveggel analóg matériára kell vetíteni, nem egy CMOS-ra…

 • foveon

  @SzLevente: kozben raakadtam egy videora. erdekes, volt akinek sikerult elfogadhato szintu kinezetet alkotni nem ilyen randa taknyolast…:
  http://www.youtube.com/watch?v=v7ebhYtm31A