Vérrel, verítékkel – így készülnek a fotóriporterek a háborús bevetésre

Tim Hetherington tavaly áprilisban Líbiában egy aknarobbanás okozta súlyos ágyéksérülés során elvérzett. Barátai szerint elkerülhető lehetett volna halála, ha a többi fotós megfelelően fel lett volna készítve hasonló helyzetekre. „Tim a legjobb barátom volt” – mondta Michael Kamber, aki a Bronx Documentary Center alapítója és igazgatója. „Elvérzett, mert olyan fotós kollégák vették körbe, akik nem tudták, hogyan kell elállítani a vérzést.”

warphoto.jpg
Fotó: Katie Khouri

Erre válaszul Sebastian Junger – Hetherington egy másik barátja, és a „Restrepo” Oszkár díjas dokumentumfilm másodrendezője – megalapította a „Reporters Instructed in Saving Colleagues” (RISC – „Kollégák mentésében jártas riporterek”) szervezetet, melynek Kamber is elnökségi tagja. A szervezet tanfolyamain a Bronx Documentary Center területén igazi háborús helyzeteket és sebesüléseket szimulálnak – vértócsák, kifacsart végtagok és kaotikus körülmények közt, fojtogató füstben tanulják a fotóriporterek az életmentő technikákat. „Minden megteszünk az igazi háborús körülmények átérezhetőségéért” – mondja Kamber.

„A torkomban vert a szívem, amikor befejeztem a kiképzés fényképezését” – mondta Katie Khouri, aki fotógráfus és önkéntes a Bronx Documentary Centerben. „Amikor Sawyer Alberi őrmester bedobálta közénk a füstgránátokat és elindította a puskaropogásos cédét, igazi szükségállapot-érzés lett úrrá mindenkin. A gyakornokok, akik amúgy mind harcedzett fotóriporterek, mókás csapatot alkotnak, de amikor elkezdődik a szimuláció, mindenki csata módba kapcsolt.”

Az elsősegély tréningre főleg most van égető szükség, amikor egyre több a szabadúszó, független fotós körünkben. Ezeknek az újoncoknak gyakran se biztosításuk, se intézményi védelmük, támogatásuk sincs. „Az ágazat egyre több irodát zár be. Egyre gyakrabban kell támaszkodnunk szabadúszókra, akik kimennek fotózni. Csak nézd meg a Szíriai fotókat: majdnem mind szabadúszó fotóriporter volt; legtöbbjüknek se medikusi végzettsége, se elsősegély csomagja nem volt. Ilyenkor szinte garantált a katasztrófa.” – mondta Kamber, aki pályafutása során már vagy tucatnyi háborús övezetben tudósított. Maga is bevallottan felkészületlenül.

Az elmúlt évek halálesetei eszünkbe juttatták, hogy mennyire veszélyes a fotóriporteri munka a háborús övezetekben. Chris Hondros, a Getty volt fotósa, ugyanabban az aknarobbanásban vesztette életét, mint Hetherington. Anton Hammerlét Gaddafi kormányhoz hű katonák ölték meg 2011 áprilisában. Rémi Ochlik pedig egy Szíriai bombázásban halt meg idén februárban.[…]

A RISC pénzadományokból fedezi a fotóriporterek felkészítését, ami személyenként körülbelül 1000 dollárt emészt fel. A New York-i sikerek után Londonban és Bejrútban is tervezi a szervezet tanfolyamainak indítását. A visszajelzések nagyon pozitívak voltak. „Várólistáink vannak – a fotóriporterek megvesznek tanfolyamainkért.” – mondta Kamber. (Fénykép forrása: Katie Khouri, szöveg: wired.com)

Frissítés: aki esetleg maga is szeretne némi pénzmagot küldeni a RISC-nek, az megteheti a globalgivin.com oldalukon keresztül itt.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.