100 fénykép az örökkévalóságnak

A CD, DVD, Blu-ray és még ki tudja milyen lemezek általában pár évig, de legfeljebb 10-13 évig képesek biztonságosan tárolni fényképeinket, adatainkat. Egy merevlemez sem sokkal biztonságosabb, még ha a fiók mélyén, fénytől és hőmérséklet-ingadozástól védve tároljuk, s csupán adatmentéskor vesszük elő (két éves, de összesen csupán 9 nap 17 órát használt külső egységemben például az egyik merevlemez 139 hibás szektort produkált minden ok nélkül). A legjobb megoldás, ha egy-két évente új merevlemezre másolunk át mindent, a régit meg eltesszük mentésnek – persze, ne egy helyen tároljuk az összes lemezt, HDD-t, nehogy egy betörés, vagy természeti katasztrófa során minden odavesszen.

paglen1.jpg

Trevor Paglen, egy fényképész, azonban úgy gondolta, ez a megoldás neki nem elég. Ő sokkal hosszabb ideig szeretné biztonságban tudni fényképeit. A sokkal hosszabb idő alatt itt most valóban sokkal hosszabbra, pontosabban évmilliárdokra gondoljunk. Célja nem öncélú, az egész emberiségnek szeretne emléket állítani „The Last Pictures” (az utolsó képek) című, 100 darab fényképből álló gyűjteményével, ami képes lesz – elvileg – akár bolygónkat is túlélni. Paglen összesen öt évet töltött azzal, hogy tudósokkal, művészekkel, antropológusokkal és filozófusokkal egyeztetve állítsa össze a kollekciót, amit egy kozmikus időkapszulába zárva adna át az örökkévalóságnak.

paglen2.jpg

Végül az MIT kutatóival közösen ötlöttek ki egy olyan adathordozó lemezt, ami képes akár több milliárd évig is tárolni a fényképalbumot. A végeredmény egy arannyal futtatott szilíciumlemez lett, melynek felületébe mikrográfiai eljárással marták bele a fotókat. A diszket a későbbiek során az EchoStar XVI kommunikációs műhold fedélzetén helyezik el, amit majd várhatóan novemberben lőnek ki az űrbe. Pár fotó a kiválasztott 100 közül Paglen honlapján tekinthető meg. (Forrás: petapixel.com)

paglen3.jpgpaglen4.jpgpaglen5.jpgpaglen6.jpg

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.