Ilyen lenézni a világ tíz legmagasabb építményének tetejéről

Ha tériszonyod van, ne nézd meg lentebbi fényképeket! Oké, kicsit túloztam, nyugodtan nézd meg őket. A master-of-engineering.org oldalon találtam ezeket a felvételeket, ahol a világ tíz legmagasabb építményeinek tetejéről lehet lepillantani a földre.

10. International Commerce Center Hong Kong

10icc.jpgKép forrása

A 484 méter magas ICC-t eredetileg magasabbra álmodták meg, de módosítani kellett a terveket, mert a vidéken magassági korlátozás van hatályban, amely szerint egyetlen épület sem lehet magasabb, mint a környező hegyek. Érdekessége az építménynek, hogy itt található a világ egyik legmagasabban fekvő úszómedencéje is: a 118. emeletről szép kilátásuk lehet a pancsolóknak.

9. Shanghai World Financial Center

9swfc.jpgKép forrása

101 emelet és három kilátószint jellemzi a 492 méter magas épületet, ahonnan gyönyörű kilátást élvezhetünk. Szabadtéri kilátója 474 méteres magasban található.

8. Taipei 101 (Tajvan)

8taipei101.jpgKép forrása

705 130 tonnát nyom az összesen 509 méter magas építmény, ami Tajvan fővárosában áll. A 2004-ben befejezett felhőkarcoló 101 szinttel rendelkezik – alappillérjei 80, illetve 30 méteres (sziklás talaj) mélységig nyúlnak le a talajba, s egyedi, pagodaszerű formájának köszönhetően igazi egyéniségnek tekinthető.

7. Willis Tower (USA)

7wt.jpgKép forrása

A Willis Tower, más néven Sears Tower az egyik legnépszerűbb turistacélpont Chicagóban. Teljes magassága 527 méter, amivel 25 éven át birtokolta a világ legmagasabb épülete címet. A korai 70-es években épült, de idővel továbbfejlesztettek. Így jöttek létre például 2009-ben azok az üvegkalitkák, melyekből szédítő látványban lehet része az oda kimerészkedőknek.

6. Ostankino Tower (Oroszország)

6ostankino.jpgKép forrása

Az orosz Ostankino Tower Eurázsia legmagasabb szabadon álló építménye. A moszkvai épület 540 méter magas, tetején számos tévé- és rádióadó található. 360 fokos kilátást engedő kilátói szintjét az elmúlt 30 évben körülbelül tízmillió turista látogatta meg több mint 100 országból.

5. CN Tower (Kanada)

5cn.jpgKép forrása

Brutális látványt nyújt a fenti kép, gépelés közben leizzadt a tenyerem tőle! A torontói CN Tower 553 méter magas, ám ennek ellenére az alappillérjei csak 15 méteres mélységig nyúlnak le. A toronynak összesen három kilátói szintje van, melyek közül az egyik az úgynevezett „Edge Walk” (356 méter magasan), ahol a szabadban sétálhatunk körbe. Aki felvállalja az izgalmakat, az kap magára egy biztonsági hevedert és akár a lelátó peremére is kiülhet (brr..). A CN Tower tornyon található a világ legmagasabbra felmenő üvegpadlós liftje, a világ legmagasabbra felívelő fémlépcsője (2579 lépcsőfokkal) és a világ legmagasabb borospincéje.

4. Canton Tower (Kína)

4ct.jpgKép forrása

A kínai Canton Tower kereken 600 méter magas. Érdekessége a csavart külső acélszerkezet és a több „épületből” álló törzsi rész, aminek köszönhetően sok kisebb tetőterasszal rendelkezik a teljes építmény. Éjszaka több ezer lézerfénnyel világítják meg, melyekkel akár színváltós animációkat is ki lehet vetíteni.

3. Abraj Al-Bait (Szaúd-Arábia)

3aab.jpgKép forrása

A Mekkában található óriás 601 méter magas, s nem csak egy ötcsillagos szálloda, hanem egy kongresszusi központ, egy bevásárlóközpont, egy 10 000 hívő befogadására képes imaterem és két helikopter leszálló is belefért. 2004-től 2012-ig építették és hét különböző torony együtteséből áll.

2. Tokyo Skytree (Japán)

2st.jpgKép forrása

A 634 méteres tokiói épületet úgy tervezték, hogy a szigetországban gyakori földrengéseknek is képes legyen ellenállni. Ennek megfelelően két fő komponensből áll: a központi beton-magból és a külső acélcsöves keretből. A két részt olajos lengéscsillapítók kötik össze, melyek képesek egy földrengés energiájának akár felét is elnyelni. A torony e túlélő tulajdonságát építésekor már próbára is tette a természet: károsodás nélkül vészelt át egy 9-es erejű földrengést. A Skytree fő szerepköre a műsorsugárzás, ám ennek ellenére remek turista attrakció (40 dollárért felmehetünk a 450 méter magasban található kilátói szintre).

1. Burj Khalifa (UAE)

1bk.jpgKép forrása

A világ jelenleg legmagasabb épülete az Egyesült Arab Emírségekben található Burdzs Kalifa (vagy Kalifa torony). A 2010-ben elkészült dubaji torony szédületes 828 méter magas, 160 emelete van és legfeljebb 7-es erejű földrengések tűrésére tervezte ugyanaz a vállalkozás, ami a Willis Towert (Skidmore, Ownings and Merril). Mérete ellenére csupán fele annyi acélt használtak építése során, mint az Empire State Buildinghez. A szél- és homokviharok, valamint a komoly hőség ellen egy 26 000 speciális üveglapokból álló „pajzs” védi, amit egy több mint 300 fős kínai szakértőgárda telepített. A Burdzs Kalifa belsejében többek közt 900 apartman, 304 szállodai szoba és 2957 parkoló található. A kilátó a 124-ik emeleten, 452 méteres magasságban található.

További informcáiók a világ legmagasabb építményeiről a wikipedia magyar nyelvű oldalán találhatóak. (Forrás: master-of-engineering.org)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.