Ilyen egy 260 millió forintos álom fotóstúdió

A Coloradói Denverben építtette meg álmai fotós stúdióját Dan Jahn, aki a 260 négyzetméteres munkahelynek minden egyes elemét saját maga tervezte. Az eredetileg nem is fotózással foglalkozó Jahn egy második világháborús csavargyár széntárolóját vette meg, amit öthónapos munkával alakított át olyanná, amit álmaiban elképzelt. Saját tervezésű és építésű szekrényekkel, CAT-6-os kábelekkel kiépített nagysebességű számítógépes hálózattal, beépített telekommunikációs és audiovizuális rendszerekkel, egyedi lépcsőkkel és könyvespolcokkal, valamint fáradságos kézimunkával megépített fa- és betonpadlóval ékesítette az ingatlant.

studio0.jpg

A stúdió automatizált, így az árnyékolókat, a légkondicionálót, a fűtést, a zenét és a bejárati ajtó zárrendszerét akár egy iPadről is lehet távvezérelni. Amint belépünk a stúdióba, a lenti képen is látható látvány fogad (két kényelmes fotel és egy lenyűgöző fotós könyvekből álló gyűjtemény):

studio1.jpg

Az emeleten van az ügyfélváró, ahol egy hatalmas heverőn ülve, egy mini hűtőszekrénnyel, folyóiratokkal és egy nagyképernyős tévével ütheti el bárki az idejét. A tévé alatti szekrényben egy AppleTV és egy MacMini van elrejtve. Utóbbi a stúdió vezetékes hálózatába van kötve, így a tévén nem csak filmeket, vagy showműsorokat leshet az ügyfél, hanem akár az éppen készülő felvételeket is figyelemmel kísérheti – élőben.

studio2.jpg

Az ügyfélvárótól nem messze található a gazdagon felszerelt konyha a maga ipari sütőjével, az infrás főzőlapokkal, a szintén ipari terhelésre tervezett hulladékdarálójával, a mosogatógépével és egy beépített hűtővel – mind-mind hasznos, ha épp ételfotózás lenne a napirenden.

studio3.jpg

A fürdőszoba/öltöző egy mély mosdóval, több fürdőszobai szekrénnyel és egy Japánból importált Toto vécével (távvezérelhető!) van felszerelve. Itt aztán élvezettel intézheti bárki kisebb-nagyobb ügyeit..

studio4.jpg

No, de lássuk magát a munkaterületet, ami a stúdió igazi gyöngyszeme. A 176 négyzetméteres területen motorizált hátterekkel (zöld, fekete), FOBA fotós állvánnyal (ez aztán bármit elbír) találkozhatunk. A padló savval mosott, festett beton alapú, amit gyantás záró réteggel láttak el. Maga a fehér háttérlap is különösen strapabíró betonból készült, amiben még gördeszkások sem tudnának kárt tenni.

studio5.jpg

A baloldalon guruló, nyitott tároló szekrény látható. Itt különféle lámpákat, vakukat és ezek alkatrészeit, állványelemeit találhatja a fotós. Egy egyedi építésű (szintén gördülő) állványon található az a számítógép (Mac Pro 16 GB RAM-mal, 10 000 rpm-es merevlemezzel és 2 TB-os RAID tárolóval, 20”-os kijelzővel felszerelve), amivel a fotózást levezényelhetjük (akár magát a fényképezőgépet is távvezérelve).

studio6.jpgstudio7.jpg

A falakon látható sötétítők a dél és nyugat felé nyíló ablakokat sötétítik, ezek anyaga majdnem 100%-os fényelnyelő képességű. Természetesen ezeket is az iPad-del lehet messziről vezérelni. A helyiség bal sarkában egy egyedi fali fogas lett felszerelve, ami a babzsákokat és különféle vezetékeket, hosszabbítókat tartja. A fali áramellátó aljzatok amúgy különösen nagy terhelésre lettek kialakítva, egyenként 20 amperes terhelést bírnak el.

studio8.jpg

A fotós részleg közelébe került a sminkes asztal, ami két dedikált 20 amperes fali aljzattal (hajszárítónak, hajcsavarónak) és természetes napfényhez közeli színhőmérsékletű izzókkal van felszerelve:

studio9.jpg

Az elkészült fényképek azonnal átkerülnek a retus-állomáson, ami egy semleges szürke betonfal előtt van. Ez az állomás egy Mac Pro számítógépből (32 GB RAM, 10 000 fordulatszámú merevlemez és 4 TB-os RAID tároló), egy 30”-os Apple Cinema Displayből, valamint egy EIZO ColorEdge színhelyes monitorból áll.

studio10.jpg

Bár Jahn eredetileg saját magának tervezte és építette a fotós stúdiót, egyre gyakrabban hívja a munka külső helyszínekre, így egyre kevesebb időt tölt stúdiójában. Így hát a helyiséget tréningekhez, összejövetelekhez, rendezvényekhez és más fotósok stúdiómunkáihoz bérbe adja. Amikor Jahn a Photospace névre keresztelt munkahelyének bérbeadása mellett döntött, akkor megduplázta a teljes fotós felszerelést, hogy ne csak bent, de úton is ugyanaz a cucc lehessen vele. (Forrás: petapixel.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.