Jöhetnek a full frame szenzoros NEX vázak?

Egyre több helyen lehet olvasni híreszteléseket arról, hogy a Sony „záros határidőn belül” kiadhat egy 36 x 24 mm-es szenzorral szerelt NEX fényképezőt. Szerintem ez egy ordas nagy csacsiság, mert:

sony_nex1.jpg

 1. Még az APS-C méretű lapkával szerelt vázaihoz sincs elegendő optika,
 2. mert még az APS-C szenzoros NEX-ekhez kapható objektívek is túl nagyok,
 3. mert a Sony pillanatnyilag nincs olyan pénzügyi helyzetben, hogy megengedhesse magának az új vázzal járó rendszer tervezését és gyártását.

Persze, ez csak az én véleményem, hazudtoljon meg nyugodtan bárki. Csak drukkolni tudok bármelyik gyártónak, aki ehhez hasonló tervekkel állna elő, de egyelőre több dolog szól ellene, mint mellette. Gondoljunk csak bele, hogy a Leica is milyen drágán adja a FF szenzoros M-sorozatot (jó, nekik ott van a márkanév, amiért rengeteget kell fizetni, de ha csak a jelenlegi árak felébe kerülne a masina maga, akkor is nagyon drága lenne). Neked mi a véleményed?

Hirdetések:
Weboldal készítés

.

Ezek is érdekelhetnek...

 • petrobol

  egyáltalán mi a fenének akar valaki “FFkompaktot”?
  csak hogy elmondhassa, nekem ilyen is van?
  vagy így próbálnak több optikát eladni a gyártók?
  már megint alacsony a kerítés….

 • @petrobol: lehet, hogy lapka átlóval méri a … 😀

 • takacsistvangabor

  Záros határidőn belül nem valószínű, de előbb utóbb megcsinálják és óriásit fognak szakítani vele. E-mounttal a világ összes optikáját használni tudja majd rajta a vevő. ha olyan minőséget hoz majd, mint az RX-1, akkor a kérdés inább az lesz, hogy minek vegyen az ember DSLR-t

 • Zb74

  Amúgy a NEX-bajonett eleve túl kicsi FF-optikákhoz.

  Elvileg lehetne értelme full-frame CSC-ket gyártani, hiszen a tükörreflexeseknél még így is kisebbek lennének, meg halkabb működésűek, de arra a NEX-bajonett (E-bajonett) szerintem nem alkalmas.

 • takacsistvangabor

  @Zb74: Van Full Frame E-mountos gép már, a Nex VG-900 videokamera. Az más kérdése hogy még nem elég jó, de az E-mountot eleve úgy tervezték hogy idővel full frame szenzor is beleférjen

 • fejetlen bárd

  Itt a pont: Már van full frame NEX gép! 🙂 A VG-900-ra is rámennek a kicsi objektívek. 🙂

  Egyébként meg az objektív kérdésében meg a Sony gondol egyet és lepasszolja a Zeissnek, aki meg azt nem tudja vagy akarja megfizetni az meg úgyis Sigmát és más utángyártott lencsét vesz.

  Nem lehetetlen és a Fuji X100-hoz hasonlóan az RX1 is csak egy főpróba az éles FF kompakt előtt. Csak a Fuji megmaradt az APS-C-nél, de az X100 bejelentésekor tudni lehetett, hogy nem kell sokat várni a cserélhető objektívesre.

 • johnibyg

  FF-es obival nem lenne kicsit orrnehéz egy kompakt? + az akksi mennyit bírna?

 • In Motion

  Én úgy látom a VG900-nál E mount van alapból, és lehet hozzá csatolni egy adaptert, hogy A mount legyen (4,5cm-re novelve a 1,8cm-t). Egy kameránál ez még oké, de egy kompakton nem szívesen használnék ilyet.

 • fejetlen bárd

  @johnibyg: Kiindulva a NEX vázakból, melyekkel van tapasztalatom azt kell mondanom, hogy ügyesen tervezett vázzal nem érzed orrnehéznek. Amikor rátettem egy nagy méretű csupa acél/üveg 80mm-es objektívet egy kis adapterrel, akkor is még megvolt a kompaktság és az objektív nagyjából másfélszer volt nehezebb a váznál (de talán akár kétszer is). Mivel jó markolatokat tervez a Sony, ezért jól rá lehet fogni a kis méret ellenére.

  Amúgy meg, hogy mekkora váz kell az FF szenzorhoz… nem akkora probléma, mint sokan látják, a NEX vázakban APS-C szenzor van és SOKKAL vékonyabbak, mint bármilyen M4/3 váz.

  Egy Fuji X-E1 méretű vázba már bele lehetne pakolni egy FF szenzort.