Vicces portrék – elkenődve

The Ugly Truth” (a rút igazság) címet kapta Rut Mackel fotósorozata. Képein egy üveglaphoz préselt arcokat láthatunk, melyek hol groteszk, hol vicces hatásúak. Munkája során Mackel nem alkalmazott semmiféle digitális utómunkálatot, egyszerűen csak megkérte portréalanyait, hogy nyomják arcukat amilyen erősen csak bírják az üveglaphoz. A művész így nyilatkozott képsoráról:

ugly1.jpg

„Projektem az emberekben rejlő csúfot és szépet fedi fel. Az esztétikus, szép arcok drasztikus eltorzításával kihívást intézek esztétikai érzékünk felé; az arc a személyes identitás szimbóluma. Az énünk tükre, illetve maszkja. Ez a tükör hol tükröz, hol torzít. Az arcunk mi vagyunk, ezért eltorzítása különösen szorongató lehet.

Hogyan változik érzékelésünk, ha az arc esztétikuma hirtelen megváltozik? Milyen érzelmi válaszokat vált ez ki? Másképp érzékeljük a személyt? Hogyan változik ezen személyek önérzékelése, ha arcuk ideiglenesen eltorzul? Hogyan birkózna meg azzal az egyén, ha láthatóan mássá válna?” (Forrás: petapixel.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.