Így lesz egy lapolvasóból automatizált makró-sín

Aki beleszerelmesedik a makrózásba, az egy idő után rájön, hogy állvány nélkül nem az igazi – majd egy kicsivel később arra is, hogy bizony, egy sínrendszer sem árt, ha kéznél van egyes felvételekhez. A makrózáshoz való sínrendszerrel több funkciót lehet elvégezni: vagy az élességállításra használjuk (az egész fényképezőgépet mozgatjuk közelebb-távolabb a témához/-tól), vagy a rétegelt felvételek készítéséhez, így akár a nyitott rekesszel készült fotókon is a teljes téma éles lehet. Utóbbi megoldásnak az az előnye, hogy a háttérből szépen ki lehet emelni magát a témát (elmosott háttér, ugye) úgy, hogy közben nem romlik a képminőség a szűkre vett rekeszállás miatt (F22-F32 már a full frame szenzoros vázakon is diffrakcióba fullad).

frames.jpgfinal.jpg

David Hunt, aki egyébként szoftvermérnök, egy érdekes ötlettel állt elő: arra gondolt, mi lenne, ha régi síkágyas szkenneréből építene egy automatizált, a rétegelt (focus stacking) felvételkészítéshez alkalmas célhardvert? Leírásából kiderül, hogy eleinte nem volt benne biztos, hogy a lapolvasó motorja és szerkezete elbírja a nem épp könnyű tükörreflexes vázat és a makró optikát:

makrorig.jpg

„Az az ötletem támadt, hogy egy régi, a padlásomon porosodó lapolvasóba új életet leheljek egy új, az eredetitől teljesen eltérő funkcióval. A cucc annyira régi már, hogy a legutolsó driverei is már csak a Windows XP-t támogatják, így már jó pár éve használaton kívül állt. 2400 dpi-s fizikai felbontóképességével céljaimnak megfelelt, azonban kérdéses volt, hogy a léptetőmotor megbirkózik-e majd a bő 3 kilós fényképezőgép-objektív szettel.[…]” – írta.

A lapolvasó szétszerelése után kiderült, hogy nincs is szükség túl sok módosításra. Az olvasófej tartólemezén elegendő nagy felület volt a fényképező felszereléséhez, és a fej mozgása a nagy teherrel is finom volt. A szkennert egy Raspberry Pi mikroszámítógép vezérli, amit Hunt közvetlenül a léptetőmotorral kötött össze, így akár többféle sebességgel tudja meghajtani a kamerát. 0,02 milliméteres lépésekben készül egy-egy felvétel a témáról, így igen részletgazdag lesz a végeredmény. Íme, egy kisfilm a szerkezet működéséről: (Forrás: petapixel.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.