10+1 tanács a mobiltelefonos fotózáshoz

Egyre többen és egyre gyakrabban használjuk mobil(okos)telefonjainkat kompakt fényképezőgépek helyett. A kompakt gépek képminősége lassan már semmiben és sehol sem jobb, mint a mobilok kis kamerái, sőt, egyes telefonokban már nem csak a szenzor, de az optika is magas nívót képvisel. Egy dolog azonban biztos: a kamerás „okos” eszközök megjelenésével és rohamos fejlődésével egyre kevesebben szeretik magukkal cipelni a kompakt fényképezőgépeket. Ez a kis szösszenet ezekről a kamerás mobilokról szól, pontosabban arról, hogy készíthetünk szebb, jobb fényképeket az okostelefonokkal.

telefon.jpg

1. Ismerd meg mobilod kameráját. Tudd meg, hogyan működik, mik a határai – igen, bizony vannak ilyenek is: tipikusan korlátolt a záridő tartományuk és általában fix a rekeszértéke is a beépített lencserendszernek, ezért az expozíció kompenzáció általában az ISO érték változtatásával történik. A jó hír, hogy vannak mini alkalmazások, amelyek segítenek ezeket a korlátokat, határokat áthidalni.

2. Ismerd meg a fotós alkalmazásaidat! Számos olyan mini alkalmazás létezik iOS és Android alá, amelyekkel nem csak az első pontban vázolt korlátokat lehet „ledönteni”, hanem megkönnyíthetjük, élvezhetőbbé tehetjük magát a fotózást is. Ilyen például a Camera+, vagy a Camera Awesome (utóbbi csak iOS alá létezik – egyelőre), amik kompozíciós segédrácsot, szintezőt, alapvető képszerkesztési lehetőségeket, expozíció vezérlést, valamint fókuszsegéd funkciókat is tartalmaznak. Kreatív szűrőket és jó felhasználói felületet nyújtanak képanyagaink gyors és könnyű megosztáshoz (pl. Facebookra).

Az Adobe Photoshop Express, a Photoforge és a NIK Software SnapSeedje mind nagyszerű és hatékony képszerkesztőként funkcionálnak.

A Slow Shutter („lassú zár”) elvarázsolt hosszú expozíciós felvételi effekteket képes készíteni, mint például a „megfolyatott” víz, vagy az esti fénycsíkok úgy, hogy közben a magas érzékenység egyik mellékhatását, a zajt, minimális szinten tartja.

folyatas.jpg

Képeidet mindig a lehető legnagyobb felbontásban és legjobb minőségben készítsd el, s szerkesztés előtt készíts róluk biztonsági másolatot – egyes alkalmazások ugyanis nem ismerik a „jaj, elrontottam, csináljuk vissza az egészet” funkciót. Így nem vész kárba egyetlen frankó fotó sem.

3. Legyen jó és pontos az expozíció. A végső kép mindig akkor lesz a legjobb, ha már kamerán belül a helyes expozíciót állítod be (legyen szó mobiltelóról, vagy dSLR fényképezőről). Még a legeslegjobb alkalmazásokkal is érvényben marad ez a szabály: lődd be jól az expót, majd utána játssz a képpel.

Az apró szenzoros kameráknak sok fényre van szükségük! Használd a napfényt, vonulj árnyékba, egy fehér lappal deríts, ha kell – várd ki a megfelelő fényviszonyokat, vagy használj zseblámpát, egy másik eszköz kijelzőjének fényét – légy türelmes, okosan használd eszközeidet és környezetedet! A telefon beépített vakuját (LED fényét) csak végső esetben vesd be!

4. A jó kompozíció (még mindig) mindent visz! Használd a már rendelkezésedre álló tudást és képességeidet. A mobiltelefonnal készült képek is legyenek „jól beállítva” – csakúgy, mint minden más fényképnél:

  • Használd a szintezőt, a segédvonalakat – legyen vízszintes az a horizont, vagy függőleges a fal!
  • Bátran alkalmazd a harmadolás szabályát. Ne tedd (mindig) középre témádat!
  • Keress görbéket, egymást metsző vonalakat, dobd fel azt a fotót!
  • Használj zsúfolt vagy épp szellős kompozíciót!
  • Ismerd a színeket! Keress témádon komplementer színeket, mintákat, hogy izgalmat vigyél a kompozícióba.
  • Figyeld a témád hátterét. Ügyelj arra, hogy ne „nőjenek kis oszlopok” alanyod fejéből, ne legyen figyelemelterelő a háttér történése. Mozgalmas témához jól illik a monoton háttér és fordítva.
  • Rendezz! Ne csak várj a tökéletes összhatásra, hanem mozgasd el a tárgyakat, az embereket – építsd fel magadnak a képkockát.
  • Ha kell, rúgd fel a szabályokat, de tudd, hogy mikor és miért!

5. Keretezd be a témát. Használj az előtérben látható tárgyak közül bármit, amivel főtémádat bekeretezheted – így mélységet adhatsz a képnek. Fotózz ablakon át, tükörben (nem, ne kacsacsőrös, fürdőszobai felvételeket készíts!) stb.

_MLZ1200.jpg

6. Váltogasd a perspektívát. Keress új szögeket és nézőpontokat. Ne félj lehasalni, vagy felmászni egy létrára, ha úgy kapod meg a tökéletes felvételt! Kerülj közel a témához és fókuszálj apró részletekre – vagy használj nagylátószöget és vonj be minél többet a környezetből. Játssz a kreatív szűrőkkel: használd a miniatúrát, a különböző torzításokat, vagy a szelektív élességet.

perspektiva.jpg

7. Próbáld ki a fekete-fehér fotózást. A színek eltávolítása drámaian befolyásolhatja a fénykép világát. Elimináld az egymással „versengő” erős színeket; használd ki a ellenfény művészi hatását (sziluettek). A fekete-fehérre váltással egy amúgy túl zajos felvételből is élvezhetőt készíthetsz.

ff.jpg

8. Vágd meg a fotót! Néha olyan gyorsan történnek a dolgok, hogy alig van időnk felocsúdni, nemhogy a megfelelő kompozíciót beállítani. A mai mobiltelefonok kameráinak már akkora a felbontásuk, hogy nyugodt szívvel vághatunk a fényképből, ha szükséges. De egy eredetileg félresikerült kép is „gatyába rázható” utólag, ha megfelelően vágjuk, forgatjuk a tartalmát. Próbáld ki a négyzet-vágást, amit például az Instagram szűrői eleve alkalmaznak.

IMG_20120427_124557.jpg

9. „Kellékezd be magad” – avagy, szedj össze érdekes kiegészítőket a mobillal való fotózáshoz. Egy kis állvány, egy nagyító, egy halszem-, vagy makró előtétlencse nem keveset dobhat egy-egy felvételen.

10. Fotózz egyre többet! A digitális technológia előnye, hogy „ingyen” van, nem kell hívatni a filmet, nem kell papír és más köztes eszköz, hogy élvezhessük munkánkat. Tetszik az egyik fotód? Töltsd fel és kérd ki mások véleményét, figyeld a reakciókat – ezt ismételd orrvérzésig.

filter.jpg

+1 (11). Légy nyitott. Ne ragadj le sehol, ne csak egy adott témát fényképezz, ne csak egyféle perspektívát használj, ne csak fekete-fehérben alkoss, ne csak.. – érted, mire akarok kilyukadni, nem? Játssz, kísérletezz, használj segédeszközöket, s figyeld meg, mi merre visz. (Forrás: istockphoto.com, saját felvételek)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.