A focipálya méretű tesztábrák esete

Furcsa, de igaz történet, hogy az Egyesült Államokban tucatjával találni olyan hatalmas, focipálya méretű tesztábrákat, melyek a felszínről nézve értelmetlennek tűnnek, de a levegőből kémlelve munkára foghatók. Ezeken az ábrákon különböző hosszúságú és vastagságú fehér vonalak láthatóak, melyek a légi felvételkészítésben jutnak szerephez: repülőgépekbe épített kamerák és drónok optikáinak kalibrálását szolgálják. Többségüket az 1950-es és 1960-as években használták, de némelyik a mai napig aktív része a kalibrációs folyamatoknak.

tesztabra.jpg

A 15-24 méter hosszú ábrák fekete-fehérben ragyognak az ég felé – a fölöttük elhaladó repülő fényképészeti eszközök többek között élességállításra is használhatják a vonalakat. Így néznek ki felülnézetből:

reschart.jpegreschart1.jpeg

Fentről a második fotó az Edwards katonai légitámaszpont területén található ábráról készült; ezen a környéken található egyébként a legtöbb ilyen és ehhez hasonló tesztábra (15 darab). Azt nem tudni, hogy összesen hány ilyen létesítmény létezik az USA területén, mert ezek zöme a nyilvánosság elől elzárt, a katonaság felügyelete alá tartozó területre esik. (Forrás: petapixel.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.